DRAMMEN: Buss for tog og dobbelt så lang reisetid er virkeligheten for pendlerne mellom Drammen og Oslo de neste to ukene. Årsaken er at Bane Nor stenger Drammen-Asker for togtrafikk grunnet omfattende og nødvendig vedlikehold i Lieråstunnelen.

NSB er bekymret. Det samme er pendlerne.

Ragnhild Skurdal fra Åssiden pendler fast mellom Gulskogen og Oslo hver eneste dag. Hun jobber i resepsjonen på Posthuset i Oslo, og har ikke anledning til å ta hjemmekontor, som NSB oppfordrer pendlerne til.

I frykt for å bli stående ute og vente i all slags vær, og heller ikke vite når hun kommer på jobb, har hun leid seg en egen leilighet i Oslo mens arbeidene pågår.

– Når vi må regne med opp mot 60 minutter ekstra reisetid hver vei, så blir arbeidsdagen plutselig mye lenger. Og det blir mye dødtid. Derfor fant jeg ut at det var like greit å leie meg en leilighet i Oslo. Jeg har fått det billig. Mye billigere enn et hotellrom. Men uansett er det en ekstrakostnad, sier Skurdal.

LES OGSÅ:Haike-app kan redde deg i togkaoset: – Det har allerede vært stor pågang

– Blir spesielt

Hennes kreative løsning koster ikke bare penger. Drammenseren må også ofre flere sosiale aktiviteter hun pleier å være med på etter jobb.

– Man blir avskåret fra en del ting. Heldigvis har jeg ikke ansvar for noen hjemme lenger, men det blir helt klart en spesiell periode, sier Skurdal.

LES OGSÅ: Reagerer på økte priser: – Jeg er forbannet

Feil årstid

Dermed blir ektemannen som jobber i Hokksund sittende hjemme alene.

– Han sier det blir deilig med litt fri, humrer Skurdal.

Hun er imidlertid tydelig på hva hun synes om Bane Nors valg av tidspunkt.

– Det er helt klart feil årstid å gjennomføre arbeidene på. De lar folk stå ute i kulden og vente. Ikke alle har mulighet til å ta ferie, avspasering eller hjemmekontor, sier pendleren oppgitt.

LES OGSÅ:Derfor fikk Ole Alexander beklagelse av NSB

Må ta hensyn til Oslo-prosjekter

Prosjektleder i Bane Nor, Ingebjørg Seland Bjørum er klar over at de stenger på et tidspunkt hvor trafikken er høy. Hun forklarer at de ble nødt til å gjennomføre arbeidene nå av hensyn til større fornyelsesprosjekter i Oslo-området. Bjørum begrunner også valget av tidspunkt som viktig for å ivareta fremtidig drift og sikkerhet.

Den over ti kilometer lange tunnelen skal være ferdig oppgradert i slutten av 2021, og for å bli ferdig til riktig tid må arbeidene skje nå.

– Vi beklager de ulemper det medfører for de reisende, sier prosjektlederen.

Arbeidene innebærer blant annet rensking av tunnelvegg, vask og betongsprøyting. Dette kan ifølge Bjørgum ikke gjennomføres på nattetid fordi det er såpass tidkrevende.

Buss for tog 18. november til 4. desember

Bane Nor gjør oppgraderingsarbeider i Lieråstunnelen fra 18. november til 4. desember. I denne perioden går det ingen tog mellom Drammen og Asker.

Det blir buss for tog på strekningen. Alle togselskap berøres av dette.

Alle tog på strekningen blir berørt av arbeidene, inkludert Bergensbanen og Sørlandsbanen. Alle reisende på Sørlandsbanen får buss Oslo-Kongsberg.

Togene kjører som normalt mellom Asker og Oslo og på Spikkestadbanen (L1). 

NSB kjører direktebuss mellom Drammen og Oslo hvert femte minutt i rush og hvert tiende minutt ellers.

NSB ber deg beregne ekstra tid til reisen: Ta høyde for at buss kan bruke lenger tid (antatt 30-60 minutter) enn det toget normalt bruker, særlig i rushtiden.

Retten til prisavslag ved forsinkelse gjelder ikke ved planlagte endringer i trafikken som er varslet på forhånd, og der det er informert om at ekstra reisetid må påregnes.

Kilde: NSB