DRAMMEN: Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, sa ved 8-tiden at det er tydelig at noe har skjedd.

Tirsdag morgen sto Sagedal ved IKEA på Slependen, der parkeringsplassen ble stilt til disposisjon for bilistene, og gratis busser sto og ventet.

Selv om det ikke var så veldig mange som hadde benyttet seg av tilbudet, sier kommunikasjonssjefen at trafikken flyter bedre enn vanlig denne morgenen.

– Vi ser helt klart at det har skjedd noe. Det er mindre kø enn vanlig, sier hun.

Historisk

En E18 uten biler i morgenrushet tirsdag. Det er målet til NAF-sjef Stig Skjøstad.

På Verdens Bilfrie dag slår NAF til sammen med NSB og Ruter, som har styrket sitt kollektivtilbud på strekningen mellom Drammen og Oslo kraftig denne dagen.

- Vi ha med folk på det vi kaller "årets beste hverdag". Tirsdag morgen gjennomfører vi Norgeshistoriens største trafikkeksperiment. Det går ut på å forsøke å fjerne køen på E18 fra Drammen og inn til Oslo, sier NAF-sjefen til dt.no.

2000 ekstra seter

NSB bidrar med å sette opp 2000 ekstra seter i morgenrushet, slik at folk skal bli ekstra fristet til å sette igjen bilen og ta toget.

- Vi setter også opp samme antall seter tilbake fra Oslo til Drammen, slik at folk som kaster seg på dette tilbudet også kommer trygt og raskt tilbake igjen etter jobb, sier Åge-Christoffer Lundeby. Han er kommunikasjonssjef i NSB persontrafikk.

Gratis innfartsparkering

På IKEA, Slependen blir det gratis innfartsparkering. Ruter dobler kapasiteten på sin buss 251 inn til Oslo sentrum denne morgen.

- Vi oppfordrer alle som kan reise kollektivt denne morgen til å gjøre det, sier NAF-sjef Stig Skjøstad.

Han mener at det er på høy tid at rikspolitikerne gjør noe aktivt med denne saken.

- For våre beregninger viser at det i  år 2021 vil være en sammenhengende lang kø av biler mellom Drammen og Oslo fra klokken 06.30 til klokken 20.30 - hver bidige dag, året rundt. Vi snakker rett og slett om et trafikkinfarkt. Et rent sammenbrudd - hvis det ikke blir gjort tiltak som monner, sier NAF-sjefen.

Medisinen

Utbygging av flere tilfartsparkeringspalsser er en av hovedingrediensene i medisinen han foreskriver. i tillegg kommer hyppige avganger i kollektivtrafikken. Og billigere biletter.

- For å ta eksempelet her på Heiatoppen på Lierskogen, må det gå matebusser innover til Oslo hvert femte minutt. I hvert fall ikke senere enn hvert tiende minutt. Det må også settes opp infoskilt langs E 18 nærmere Drammen, slik at biliistene får se hvor lang køen innover er, og hvor kort tid det er til neste bussavgang fra tilfartsparkeringen. Da kan bilistene på impuls, bråbestemme seg for at bilturen er slutt for dagen, og at de kaster seg på en buss innover istedetfor, sier Stig Skjøstad.

Ministerbesøk

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kommer til Slependen imorgen tidlig for å inspisere den forhåpentligvis bilfrie motorveien. Der er det 1200 gratis parkeringsplasser for folk som vil hoppe over fra bil til buss.

LES OGSÅ: Haldor var millimetre fra å bli truffet av villmannskjører

Blir elektronisk utestengt fra nedre Buskerud