DRAMMEN: De har sett det i lang tid, meteorologene hos Storm i Bergen: En forstyrrelse høyt opp i atmosfæren – langt over der været er – gjør at jetstrømmen skifter kurs og fører til at iskald luft kommer flommende fra øst.

– Det blir kaldt. Veldig kaldt. Faktisk må vi så langt tilbake som til 1987 før vi finner så lave temperaturer på denne tiden av året, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli hos Storm i Bergen.

Så selv om helga ikke har vært så ille, med skyer og litt snø, så blir denne uken ille. Det blir klarvær og sol, men flommen av luft fra øst gjør at det blir isende kaldt – faktisk så kaldt som 20 grader kan det bli på nattetid.

– Natta mellom onsdag og torsdag ser ut til å bli den kaldeste, men det blir egentlig kaldt så langt fram som våre prognoser går, sier Fagerli.

Det vil si til midtveis i mars.

Mandag morgen viste værstasjonen i Drammen -16,4 grader.

LEI AV VINTEREN? Drøm deg bort til den vakre drammenssommeren med disse bildene

Men sola da? Den må vel hjelpe litt på dagtemperaturene?

– Den hjelper litt. Den vil nok skyve dagtemperaturene oppover 5–10 grader, men siden det er så mye snø, så vil mye av varmen fra sola bare reflekteres vekk, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Årsaken til de nedslående nyhetene finner vi høyt oppe i stratosfæren. En oppvarming av luftmassene over Arktis dytter jetstrømmen som går fra vest til øst – og som vanligvis frakter med seg lavtrykk på lavtrykk mot våre trakter – sørover. Dermed er det de sørlige delene av Europa som får lavtrykkene som vanligvis står i kø utenfor Vestlandet, mens østavindene kommer inn mot våre områder.

Øst for oss ligger Russland og Sibir – og der er det kaldt – og det er den lufta som nå kommer.

Så skal du ha litt smak av vår og varme, så er det bare å finne fram passet. Men du må reise et stykke.

– Selv har jeg bestilt ferie i Malaga fra neste helg, og tenkte det skulle bli varmt og godt – men der tok jeg feil, sier Fagerli.

– Slik det ser ut nå, så må vi dra helt til Kanariøyene for å få sol og varme. Det er så langt sør at lavtrykkene trolig ikke kommer helt dit, sier han.