Gå til sidens hovedinnhold

10-åring får ikke vekslet sparepengene

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er ikke enkelt å være en ti år gammel gutt og få vekslet inn alle myntene i sparebøssen.

DRAMMEN: Det er erfaringen til Lavrans Tjugum (10) fra Drammen. Gjennom ett år har han spart opp penger som skal gå til et stereoanlegg til hans nyoppussede rom. Penger han har fått av mor og far, og blant annet fra pantelapper.

Med 2,7 kilo mynter i en pose gikk han først til Nes Prestegjelds kontor på Bragernes torg, der både han og foreldrene har konti. Og jo da, de kunne veksle myntene, men først måtte de sende pengene opp til Nesbyen som verditransport, og så måtte det komme penger med Securitas ned på fredag. Helt uten gebyr.

for lang tid

Men for Lavrans var det for lenge å vente til fredag, for han skulle ut for å kjøpe stereoanlegg allerede torsdag, og ville ha pengesedler i hånden.

- Dessverre, det er slik det er, sier kunderådgiver Anne Torun Tangerud i Nes Prestegjelds sparebank.

Neste stopp var Nordea som ligger nesten vegg-i-vegg. Her har de en telleautomat stående i banklokalet, men den krever at Lavrans har bankkort.

- Han er bare ti år, og har ikke bankkort, sier pappa Thor-Egil Tjugum oppgitt.

Krever konto

Deretter gikk turen litt oppover på Bragernes torg, til Sparebanken Øst. Som gjerne kunne veksle penger, hvis han hadde konto i banken. Og det hadde ikke Lavrans, men heldigvis kunne én bak skranken fortelle at filialen på Strømsø, i det gamle Norges Bank-bygget, hadde tellemaskin.

For der hadde de en god, gammeldags tellemaskin. Ned to trapper og bak en heissjakt sto maskinen, og endelig fikk Lavrans Tjugum telt opp myntene sine, til sammen 962 kroner.

- Vanligvis tar vi et gebyr på 100 kroner for å veksle mynter for dem som ikke er kunder, men vi lar det gå for denne gang når det gjelder deg, sier kunderådgiver Berit Røine til Lavrans.

Sikkert ikke upåvirket av at Lavrans hadde en fotograf og en journalist fra Drammens Tidende på slep.

Krav

Lavrans er ikke den eneste som har opplevd problemene med å veksle inn mynter. Nesten utelukkende er det et krav om konto i banken for å kunne veksle inn.

Det var noe annet den gang bankene hadde egne barneavdelinger der du kunne komme og tømme sparebøssen din så ofte du ønsket. Men så er det lenge siden denne journalist tømte sin siste sparebøsse.

Kommentarer til denne saken