BUSKERUD: Hittil i år har Nav anmeldt 427 personer for å ha svindlet til seg 95 millioner trygdekroner. 19 av de anmeldte er fra Buskerud.

Tallene som Nav la fram tirsdag, viser at det er svindel av arbeidsavklaringspenger og dagpenger som topper statistikken med til sammen 329 anmeldte personer.

Av disse er 131 personer anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger for 37 millioner kroner, 26 millioner mer enn på samme tid i fjor. 198 personer er anmeldt for svindel av dagpenger for til sammen 31 millioner kroner.

De aller fleste personene er anmeldt for å ha oppgitt langt færre arbeidstimer på meldekortet enn de faktisk har jobbet.

Skatteetatens kontroller avslørte blant annet at en mann hadde svindlet til seg 790.000 kroner i arbeidsavklaringspenger. I møter med Nav hadde mannen unnlatt å opplyse om at han var i arbeid.

15 prosent av det anmeldte beløpet gjelder svart arbeid, ofte i transport-, bygg- og anleggsbransjen. Dette er bransjer Nav betegner som risikobransjer for arbeidsmarkedskriminalitet.

– Svart arbeid i kombinasjon med stønad fra Nav er dobbeltsvindel, ved at man unnlater å betale skatt og mottar penger man ikke har rett på. For å bekjempe denne typen arbeidsmarkedskriminalitet vil samarbeid med andre etater bli stadig viktigere, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

LES OGSÅ: Mindre arbeidsledighet blant unge

Turbulent trygdemottak

Svindlet Nav for å få skifte kjønn