Arne Nævra (50) og Magne Sjøblom (60) var sentrale da Norsk Ornitologisk Forening (NOF) stiftet lokallag på Øvre Eiker i 1974. De møttes første gang på hver sin side av Vestfosselva med kikkert for nesten 40 år siden
- Jeg lurte på hva slags underlig skrue den lille bøtteknotten i kortbukse var. Han gikk og ruslet langs vannkanten av Vestfosselva med en kikkert, sier Sjøblom.
- Og jeg undret meg over hvem skjeggapen på den motsatte bredden var. Dette var vel i 1968, så jeg var sikker på det var en ekte 68er, repliserer Nævra.
På dette første møtet så de i fellesskap en blåstrupe ved elva. En fargesprakende og sjelden gjest på disse kanter. Siden ble det særlig på Fiskumvannet de to eikværingene møttes, sammen med likesinnede.
Da Arne Nævra og Walter Gundersen fant den første hekkende rosenfinken i Norge ved nettopp Fiskumvannet i 1970, ble det fart på vernespørsmålet.

Vernet i 1974. - Ja, sammen med et par kamerater klarte vi å overbevise myndighetene om at dette var et unikt naturområde, og i 1974 ble Fiskumvannet vernet som naturreservat, sier naturfotograf Nævra. Han fikk også publisert sine to første naturfilmer på NRK fra vannet i 1978.
- Det var stas. Jeg var litt stolt da, medgir den kjente naturfilmskaperen fra Hokksund, som nå er bosatt på Lierskogen.
- Ringen er på en måte sluttet, sier Sjøblom, for nå bor jeg på gården der Arne vokste opp. I tillegg er jeg oppsynsmann for reservatet ved Fiskumvannet. Her er jeg mye når jeg ikke skifter lyspærer på Folkehøgskolen på Darbu, forsetter Sjøblom, som er vaktmester på skolen.
- Eller når du ikke er ute og sykler, sier kamerat Arne.

Viktig samlingspunkt. Replikkene sitter løst når de to karene treffes.
- Ja, tonen er uformell også på møtene i fugleforeningen på Øvre Eiker. Derfor har vi klart å holde interessen oppe uten noe særlig med personkonflikter. Vi er gjerne mellom 35 og 40 på de månedlige møtene, sier Sjøblom.
- Mange medlemmer er blitt svært allsidige når det gjelder naturinteresser. Noen er blitt svært dyktige på blomster, mens andre igjen er noen kløppere på insekter, forteller Nævra.
Fugletårnet ved Fiskumvannet blir besøkt flittig og har vært et viktig samlingspunkt for de fugleinteresserte på Øvre Eiker. I år kan altså ornitologene i kommunen feire 30 års jubileum med sitt lokallag.
TOM HELGESEN
redaksjonen@dt.no

Jeg undret meg over hvem skjeggapen på den motsatte bredden var.

Arne Nævra