32 meter høyt grantre felt i Drammen

FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN

FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Et 32 meter høyt tre med omkrets på 4,20m forsvant helt i Sanatorieveien bak sykehuset i går.

DEL

DRAMMEN: – Vi kontaktet kommunen og fikk anbefalt å ta det ned, sier Anne Marie Winju Eriksen som bor i nummer åtte.

Hun er skuffet over at hun måtte ta kostnadene selv. Verken kommunen eller e-verket ville ta ansvar for det mer enn hundre år gamle grantreet.

Treet sto tett i inntil et boligområde like bak sykehuset, ganske nært en stolpe med tilkobling for strøm og telefon for nabolaget.

– Det var en sprekk i det som åpnet seg mer og mer etter kraftig uvær, sier Winju Eriksen.

Respekt for høyden

– Vi kastet terning om hvem som skulle gå opp, spøker Nik Payne og sier at de deler på klatrejobben.

Han kommer opprinnelig fra Nord-England, men har bodd i Portugal før han kom til Norge for tre måneder siden.

Tidligere var Payne flyinstruktør, men for litt over ett år siden ble han frelst, sa opp jobben og ble trepleier i Portugal. Da han møtte jenta i livet sitt fra Norge, var det ikke tvil om at han måtte flytte.

Og hos Landemoen Skog og Service på Kongsberg har han funnet seg til rette. Med en hverdag som består av å håndtere motorsag i toppen av 30 meter høye trær, kun med tau og piggsko som sikring.

– Jeg er ikke redd, men det får blodet til å pumpe. Man har stor respekt for høyden og man må konsentrere seg veldig, sier Payne som klatret nesten til topps i det 32 meter høye treet og skalperte toppen til kjempen Sanatorieveien.

– Det er en utrolig flott jobb, som jeg ser fram til hver dag, synes den apekattaktige engelskmannen.

Jobb og hobby

Bernt Georg Gunnerød er trepleier nummer to på laget denne dagen. For Gunnerød er det knapt en jobb, han synes dette er gøy.

– Det er både jobb og hobby samtidig. Jeg har ikke hatt det så gøy siden jeg mistet jomfrudommen, spøker han, før han setter headsettet i ørene og dundrer løs med speedmetal.

– Da glemmer jeg hvor jeg er hen og gjør en mye bedre jobb, sier han og klatrer stammen 25 meter opp, der første bit av kjempen skal kuttes.

Pil råtten stamme

– Det er et svært tre som er utfordrende å ta ned, sier Tom Erik Landemoen, daglig leder av bedriften som er hyret inn for å ta ned kjempen.

Men etter drøye fem timers arbeid var den store grana nedkjempet.

– Stammen var pill råtten, og dette har du sovet ved siden av, sier Gunnerød til en lettere sjokkert beboer, mens han lett lager sagflis av stammen med baksiden av øksa.

– Du skal være glad du tok denne nå, sier Gunnerød.

LES OGSÅ: Motorsag-akrobaten

Artikkeltags