– 50.000 barn har ikke matpakke

Opplysningskontoret for Meieriprodukter ber foreldre ta større ansvar og sørge for at barna får med seg matpakke på skolen.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter ber foreldre ta større ansvar og sørge for at barna får med seg matpakke på skolen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Andel barn som har med seg matpakke henger sammen med foreldrenes utdanningsnivå.

DEL

Stadig færre barn under 11 år spiser matpakke på skolen, viser tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Det bekymrer Melk.no, som ber foreldrene ta ansvar og sørge for at de minste etablerer sunne matvaner i tidlig alder.

– Barn er avhengig av å få i seg skikkelig næring i løpet av skoledagen, men hele 50.000 barneskoleelever har ikke med seg matpakke daglig, og går kanskje hele skoledagen uten mat, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

– Bekymringsfullt

96 prosent av alle 8-11-åringer hadde i 2004 med seg matpakke på skolen. Ni år senere ligger tallet på 89 prosent. Videregående elever har derimot blitt flinkere til å ta med matpakke, der det har vært en økning fra 37 prosent i 2004 til 53 prosent i 2013, ifølge en landsrepresentativ barne- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

– Det er bekymringsfullt at så mange barn og unge dropper matpakken. Vi mener at ansvaret ligger hos foreldrene. Nordmenn blir stadig mer opptatt av et sunt kosthold og da kan vi ikke glemme at barna våre skal ha samme mulighetene når de er på skolen, understreker Ida Berg Hauge.

Matpakkespising henger sammen med alder. Etter hvert som barna blir eldre kutter de ut matpakken. Kun 67 prosent av ungdomsskoleelevene, og 53 prosent blant de som går på videregående skole, har med seg matpakke daglig, mot 89 prosent av barneskoleelevene.

Kioskmat?

Det er Oslo-elevene som i minst grad har med seg matpakke daglig (62 prosent), mot landsgjennomsnittet på 71 prosent.

– Dette kan trolig skyldes at tilbudet av kiosker og butikker i nærheten av skolene er større enn i landet for øvrig. Man må imidlertid spørre seg hva slags kioskmat elevene egentlig velger, påpeker Ida Berg Hauge.

Nord-Norge er flinkest i landet. Der har 81 prosent av elevene med seg matpakke daglig.

Andel barn som har med seg matpakke henger også sammen med foreldrenes utdanningsnivå. 76 prosent av elever som har foreldre med høyskole- eller universitetsutdanning har med seg matpakke daglig, mens andelen er 65 prosent blant elever som har foreldre med lavere utdanning, viser tall fra undersøkelsen.

– Et skikkelig måltid midt på dagen gir et stabilt blodsukker som er viktig for at elevene skal få mer overskudd, bedre humør, bedre konsentrasjon og bedre prestasjonsevne, understreker Ida Berg Hauge.

(ANB)

 

Andre saker på dt.no:

Artikkeltags