50 år og endelig prest

<b>ORDINERES.</b> Ivar Flaten fra Spikkestad begynte å studere teologi da han var 20. Som 50-åring er han klar til å bli prest. I mellomtiden har han rukket litt av hvert. FOTO: TORE SANDBERG.

<b>ORDINERES.</b> Ivar Flaten fra Spikkestad begynte å studere teologi da han var 20. Som 50-åring er han klar til å bli prest. I mellomtiden har han rukket litt av hvert. FOTO: TORE SANDBERG.

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

I morgen ordineres cand. theol Ivar Flaten fra Spikkestad til prest. Seremonien finner sted i Røyken kirke. Veien har vært lang.

DEL

-Jeg kunne valgt å la meg ordinere i Oppdal hvor jeg er født og oppvokst, men jeg har bodd i Røyken siden 1985, sier han.
Oppdal blir likevel representert ved hans mor, klokker i Oppdal i nesten 40 år. Hun trodde kanskje at ordinasjonen ville inntruffet noe tidligere da sønnen begynte på Menighetsfakultetet i 1975. -Hebraisk, gresk, latin - jeg var på vei til å bli prest - en stemme inne i meg ropte at nå gikk det for fort. Jeg var ikke klar for prestejobben og sluttet etter tre år, sier han.

PÅ'N IGJEN. Det skulle gå nesten 25 år før han tok fatt igjen i 2003, samme år som han vant "Mjøsa rundt" på sykkel og senere Den store styrkeprøven Trondheim - Oslo som ble tilbakelagt på 13 timer og 41minutter.
-Den første høsten var bratt, men nå fins det heldigvis software for sammenligning av bibeloversettelser på gresk og latin. Jeg er 50, og det var på tide å bli ferdig, sier han, og henter støtte i gammel indianervisdom: Fram til 25 år skal mannen være fri. Fra 25 - 50 skal han prøve litt forskjellig, men når han fyller 53 må banen være funnet. Ivar Flaten går inn i et halvt års vikariat i Strømsø menighet. Han har arvet kontoret til konstituert sogneprest Jo Inge Bolstad i kirken på Fjell.
-En av oss må ut, mumler han og sikter til Bolstads gamle PC som gjør seg gjeldende med dyp vedvarende summetone.

LANGT YRKESLIV. Mellom studiebolkene på Menighetsfakultetet ligger en omfattende utdannelse innenfor pedagogikk, organisasjon og ledelse, bred erfaring fra ulike skoleslag, kommunal, fylkeskommunal og statlig forvaltning med bruk av IT i læring og undervisning som spesielt interessefelt. Alt fritt plukket fra cv-en hans.
Han har vært seniorrådgiver i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og har jobbet som konsulent, veileder og selvstendig næringsdrivende innenfor IT. Derfor er det ingen bombe at forgjengerens gamle PC ikke finner den nåde man gjerne forbinder med en prest.

VIL GÅ SEG TIL. Han forteller med begeistring om fem år på sykkel fram og tilbake på jobb fra Spikkestad til Oslo. Mens de ni daglige milene nærmest gikk unna på rutine, kunne han tenke, meditere og kanskje også be mens han satt og tråkket. Han svarer med stor tålmodighet at nei, han er ikke imot kvinnelige prester, og ja, han ønsker at åpent homofile skal jobbe i kirken og vurderes, ansettes og ordineres etter de samme kriteriene som heterofile .
Forøvrig venter han på lærenemndas uttalelse om homofile prester.
-Det er ikke uproblematisk, det vil bli masse bråk, og uenigheten vil gå på bibelsyn og tolkninger, sier han, men tror det vil ordne seg på samme måte som det har gjort med kvinnelige prester.
-Med tiden vil det ikke være provoserende at to av samme kjønn flytter sammen og har et kjærlighetsliv. Det vil skje en kulturell tilvenning som også kirken må venne seg til og finne en løsning på, slik den har gjort overfor kvinnene på prekestolen, sier han.
-Jeg begynte teologistudiet i samme periode som Helga Haugland Byfuglien var av en av de første kvinnene som tok praktisk-teologisk utdanning på Menighetsfakultetet. Det var en utrolig høylydt debatt og mye støy.
Selv skal han ordineres av Laila Riksaasen Dahl, som var den andre kvinnen i landet som ble utnevnt til biskop.
-Etter ordinasjonen er det min tur til å preke.
-Kirken er et godt sted å være. Jeg opplever at Den norske kirke har romslighet og takhøyde. Jeg ser fram til å gjøre tjeneste her i årene som kommer, sier han.

Jeg er 50, og det var på tide å bli ferdig.

Jeg ser fram til å gjøre tjeneste her i årene som kommer.

Artikkeltags