Aass Bryggeri jakter på Guiness-rekord

Første forsøk. Aass søkte om en Guinness-rekord for ølhøna allerede i 1999. Men daværende markedssjef Nina Bye Larsen og markedsdirektør Torbjørn Skogvold hørte aldri noe. FOTO: SVEN-ERIK RØED

Første forsøk. Aass søkte om en Guinness-rekord for ølhøna allerede i 1999. Men daværende markedssjef Nina Bye Larsen og markedsdirektør Torbjørn Skogvold hørte aldri noe. FOTO: SVEN-ERIK RØED

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Bryggeriet har nemlig det som kan være verdens største ølhøne.

DEL

Drammensbryggeriet AS PLTZ Aass Bryggeri, som i år feirer sitt 175-årsjubileum, er usedvanlig sugne på rekorder.

– Vi gjør hva vi kan for å markere oss, smiler administrerende direktør Terje Aass og bekrefter at landets eldste bryggeri jakter på enda en Guinness-rekord i jubileumsåret.

Gigantisk ølhøna

Historien om den gigantiske ølhøna, som fortsatt ønsker besøkende velkommen til Aass Bryggeri, starter med en telefonoppringning til markedsdirektør Torbjørn Skogvold for flere år siden.

Det er Tor Nyhus som ringer. Han driver med treskjæring på hobbybasis og drømmer å lage en kjempediger ølhøne. Om Aass er interessert?

Og Aass er selvsagt interessert. Etter å ha sett en miniatyr (som forøvrig i dag befinner seg i Drammens teater), takker bryggeriet ja til giganten. Og 19. november i 1999 får høna et kalibreringsbevis fra Justervesenet i Norge.

Vitale mål er som følger: Høne nummer 19/99, signert Tor Nyhus. Maks væskevolum 603 liter. Vekt 234,7 kilo, lengde 2,98 meter og bredde 1,24. Høyde ved hode 1,79 og høyde ved stjerten 1,62.

LES OGSÅ: Pottøl for fulle mugger hos Aass bryggeri

Rekordjakten

– Jeg har aldri sett maken, sier Terje Aas, som er ganske stolt over bryggeriets helt spesielle "velkomstkomité".

I 1999, da Aass rundet 165 år, ble det søkt om å få registrert en Guinness-rekord for bryggerihøna.

– Men vi hørte aldri noe fra dem, sier daværende og nåværende markedsdirektør Torbjørn Skogvold.

Men ved det gamle bryggeriet i Drammen mister man ikke så lett motet. I vår ble saken tatt opp igjen, og det ble på nytt søkt om å få registrert en Guinness-rekord.

– Vel, vi har ikke hørt noe ennå, så vi venter stadig i spenning, sier Skogvold.

Han er ikke sikker, men han tror kanskje ikke det fins noen større ølhøne i hele verden. Og i hvert fall ikke i Norge. Bryggerihøna i Drammen er forøvrig ganske bereist. Den har vært med på flere festivaler og messer, og er blitt TV-kjendis gjennom Norge Rundt.

LES OGSÅ: Tett på Terje Aass

Norges lengste

Om ølhøne-rekorden skulle glippe også ved dette forsøket, kan Terje Aass, Torbjørn Skogvold og de andre bryggeriansatte i Drammen glede seg over allerede registrerte Guinness-rekorder. Ikke bare én, men to!

– Ja, vi har to rekorder, bekrefter bryggerisjefen.

– Da vi jubilerte og feiret våre første 150 år i 1984, rykket vi inn en annonse med bilde av alle ansatte. Den er registrert som Norges lengste sammenhengende avisannonse. Den er 5,6 meter lang og sto på trykk 2. januar i 1984.

Som om ikke dét var nok, har Aass Bryggeri også Norges (og kanskje verdens?) lengste seljefløyte hengende på veggen.

Fløyten er laget av Finn Michelsen, og årsaken til at den er i bryggeriets eie, er at Finns far, Jan Michelsen, var markedssjef på Aass i en årrekke.

– Og som sagt, vi er sugne på rekorder og sånne saker som vi kan markere oss med, humrer Terje Aass.

Bryggeriets administrerende direktør bærer for øvrig på en helt spesiell drøm; han ønsker å fylle den gigantiske ølhøna med bokkøl og selv hoppe oppi!

Og dét kan kanskje være en passende måte å feire en eventuell ny Guinness-notering på?

Artikkeltags