Alltid noen på rømmen

<b>FIRBENTE PÅ AVVEIE.</b> -Man får et ansvar når hunden kommer i hus. Dessverre er det mange som må skjerpe seg. Både på hundens og andre folks vegne, mener Gro Saugerud fra dyrevernsnemnda i Drammen og Drammen Hundesenter. Buster er heldigvis bare en kunde på sentret, ikke en hund på avveie. FOTO: ARILD R. HANSEN

<b>FIRBENTE PÅ AVVEIE.</b> -Man får et ansvar når hunden kommer i hus. Dessverre er det mange som må skjerpe seg. Både på hundens og andre folks vegne, mener Gro Saugerud fra dyrevernsnemnda i Drammen og Drammen Hundesenter. Buster er heldigvis bare en kunde på sentret, ikke en hund på avveie. FOTO: ARILD R. HANSEN

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Hver eneste dag havner en Fido eller Tass på avveie. Det skyldes ikke alltid uhell, mener politiet. Ofte fører løshundene til frykt.

DEL

I løpet av det siste året har politiet i Søndre Buskerud fått inn 450 telefoner fra eiere som savner kjæledyret sitt. Bortsett fra en og annen savnetmelding på katt eller hest (og en bisverm, red.anm.) - er det hunder det dreier seg om. Året før var enda verre, med 505 savnede dyr.
Og de mange meldingene skyldes ikke bare uheldige omstendigheter - noen ganger er også hundepasset rett og slett for dårlig.

SLAPPE HUNDEEIERE. -Det er for mange slappe hundeeiere. Og det er grunn til å oppfordre en del hundeeiere å skjerpe seg, sier operasjonsleder Morten Eriksson ved Søndre Buskerud politistasjon.
Daglig mottar Eriksson og hans kolleger meldinger om hunder som er blitt borte. Ifølge operasjonslederen er noen rene uhell, mens andre skyldes for dårlig hundehold.
-Vi har flere gjengangere. Samme mann som ringer inn og forteller at hunden er blitt borte igjen. Det er nok ikke bestandig at det er tilfeldig, sier Eriksson.

REDD FOR LØSHUNDER. Politiet får støtte fra Gro Saugerud ved Drammen Hundesenter og dyrevernsnemnda i Drammen.
-Det er veldig mange flinke hundeeiere. Men det å få en hund er ikke en privatsak. Man får et ansvar når hunden kommer i hus. Dessverre er det mange som må skjerpe seg. Både på hundens og andre folks vegne, mener Saugerud.
Hun nevner mange grunner for at hundeeierne skal ha et godt øye med Fido.
-Hunden utsetter seg for fare i trafikken og ikke alle har pels til å klare seg ute om vinteren. De kan jage vilt og husdyr. Det er også mange som er redd løse hunder og for eksempel barn som er ute med hund i bånd kan få problemer i møte med løshund, sier Saugerud.

LET ETTER HUNDEN. -Jeg har funnet løshunder og ringt eieren, og fått spørsmål om jeg ikke bare kan slippe hunden igjen. Eieren selv var på arbeid og kunne ikke komme hjem før senere. At hunden blir borte kan skje alle, og har skjedd meg også. Men da setter jeg himmel og jord i bevegelse for å finne den igjen - og jeg gir meg ikke før den er på plass. Det er nok en del slappe holdninger på dette feltet også, avslutter Saugerud.
Selv om politiet får mange meldinger om hunder på rømmen, er det sjelden at de får høre at Fido er kommet hjem igjen.
-Inntrykket er at de aller fleste hundene kommer på plass. Men det er kun noen få prosent som ringer oss og melder fra. Også her kunne nok en del hundeeiere blitt flinkere, mener operasjonsleder Eriksson.
Jeg har funnet løshunder og ringt eieren, og fått spørsmål om jeg ikke bare kan slippe hunden igjen.
Gro Saugerud, Drammen Hundesenter

Artikkeltags