Anmelder politiet

<b>Falskt?</b> Tore Wilhelm Tvedt, mannen bak den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, mener politiet opererer med et falskt bevis mot ham. (Foto: Hans O. Torgersen)

<b>Falskt?</b> Tore Wilhelm Tvedt, mannen bak den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, mener politiet opererer med et falskt bevis mot ham. (Foto: Hans O. Torgersen)

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Nynazist og Vigrid-leder Tore W. Tvedt anmeldte i går et påstått fabrikkert bevis mot ham.

DEL

Politiet fremla en skriftlig trussel mot Drammens-politiet i en rettssak i forrige uke, med påstand om at Tvedt sto bak. Nå sier politiet at notatet ikke er viktig.
«Kiss my ass - godtar ingenting - skal ta dere», står det på en lapp som Tore W. Tvedt angivelig skal ha skrevet i arresten i Drammen i fjor høst. Notatet ble fremlagt i en rettssak mot Tvedt i Lillesand i forrige uke, der Tvedt ble ilagt en bot på 10 000 kroner for ulovlig besittelse av tåregass i Lillesand 2. januar i fjor.

Notatet

Tvedt selv møtte ikke i retten, men reagerte da han så Fædrelandsvennens referat fra rettsmøtet. Under tittelen «nynazistleder truet politiet» er det gjort et stort poeng av trusselen. Det heter blant annet at «notatet kludret en taus og rasende nynazistleder ned etter å ha kastet foreleggsbrevet i gulvet foran politiet i arresten hos Drammens-politiet i fjor høst. Politiinspektør Leif Aleksandersen overrakte i går notatet til Sand tingrett, der Vigrid-lederen skulle ha sittet på tiltalebenken».
- Jeg har aldri skrevet et slikt notat, og jeg kan bevise det. Min håndskrift er en helt annen. Jeg kan ikke ha sittende på meg at jeg skal ha truet politifolk. Jeg vet ikke hvem som har fabrikkert dette notatet. Men jeg har anmeldt saken til riksadvokaten, fordi jeg ikke kan ha en slik påstand hengene på meg. Når først et slikt notat er fremlagt for retten, vil jeg ellers oppleve at notatet blir brukt mot meg også i andre sammenhenger, sier Tvedt.

«Ikke viktig»

Drammens Tidende fremlegger Tvedts versjon overfor politiinspektør Leif Alexandersen i Lillesand:
- Notatet som det vises til, er ikke et bevis i selve saken mot Tvedt. Saken dreide seg ikke om trusler mot politiet, men om brudd på våpenloven og ulovlig besittelse av en gassboks, sier Alexandersen.
- Er du sikker på at det er Tvedt som har skrevet trusselnotatet mot Drammens-politiet?
- Det var ikke det denne saken dreide seg om. Notatet er ikke viktig i denne sammenhengen.
- Tvedt hevder noen har fabrikkert notatet, og at han kan bevise at han ikke har skrevet det. Derfor har han også anmeldt forholdet til riksadvokaten.

«Var ikke bevis»

- Notatet er et forhold han ikke var tiltalt for. Det hadde ingenting med denne saken å gjøre, sier politiinspektør Leif Alexandersen som dermed ikke svarer konkret på om det er Tvedt om har ført trusselen i pennen.
Sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy administrerte rettssaken mot Tvedt. Hun husker at notatet ble fremlagt:
- Ja, jeg husker at notatet ble fremlagt, men ikke som et bevis i saken. Notatet var såvidt jeg husker heftet ved det opprinnelige forelegget på 5000 kroner, og fremlagt som om det var Tvedt som selv hadde skrevet det. Men tiltalen dreide seg om et annet forhold, og notatet var således ikke noe bevis i selve saken, sier sorenskriver Bjørnøy.

Krever etterforskning

I brevet til riksadvokaten, som er poststemplet Drammen 18. februar, skriver Tvedt blant annet at han har sett det han oppfatter som et fabrikkert bevis gjengitt i nettutgaven til Fædrelandsvennen:
«Dette brevet er ikke skrevet av meg, og håndskriften ligner ikke det minste. Det er heller ikke skrevet av andre på min anmodning. Brevets eksistens var for meg totalt ukjent», skriver Tvedt. Nå krever han at saken etterforskes.
Riksadvokaten vil først motta anmeldelsen i dag, tirsdag.

Artikkeltags