Ap stopper ikke skjenkingen klokken 02

Ap mener at det viktigste i alkoholpolitikken ikke er et felles klokkeslett, men at det er et godt kontrollregime.

Ap mener at det viktigste i alkoholpolitikken ikke er et felles klokkeslett, men at det er et godt kontrollregime. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeiderpartiets stortingsgruppe besluttet onsdag å foreslå en innstramming av alkoholpolitikken, men går ikke inn for en nasjonal skjenkestopp klokka 2 om natta.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

OSLO: Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreslår en nasjonal forskrift for kommunal alkoholpolitikk. Den vil inneholde økte krav til kontroll og tilsyn, men altså ikke et felles klokkeslett for skjenkestopp i hele landet.– Vi vet at mange kommuner gjør en god jobb når det gjelder alkohol og skjenkepolitikk. Likevel vet vi at overskjenking og skjenking til mindreårige er et stort problem. Overtredelser av alkoholloven må i større grad enn i dag føre til inndragning. Vi ønsker en helhetlig og ansvarlig alkoholpolitikk i alle landets kommuner, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Thomas Breen.

- Vi vet at overskjenking og skjenking til mindreårige er et stort problem

Han mener imidlertid at det viktigste i alkoholpolitikken ikke er et felles klokkeslett, men at det er et godt kontrollregime.

LES OGSÅ: Foreslår redusert skjenketid i Drammen

Forskjellige skjenketider

Noe av det Arbeiderpartiet foreslår er muligheter for differensierte skjenkebevillinger. Det betyr at man kan kreve forskjellige stengetider for utesteder i samme område, til og med i samme gate.

I tillegg vil Arbeiderpartiet knytte inndragning av skjenkebevilling til stedet, ikke bare til innehaver.
– Noen steder har utelivsbaroner fått inndratt bevillingen, så skjer det fiktive eierskifter, og stedet drives videre. Dette vil vi gjøre noe med, sier Breen til NTB.


Forskriften Ap foreslår, vil også tydeliggjøre hva som skal til for at skjenkebevillinger inndras. Hensikten er å sikre lik praksis i hele landet.
Arbeiderpartiet foreslår å øke kravene til kommunenes kontroll av salgs- og skjenkebevillinger.
Dessuten vil Ap måle effekten av den nye forskriften over tid i form av forskning som skal se på hvordan kommunene følger opp. Dersom forskriften ikke får den ønskelige effekten, vil partiet komme tilbake til spørsmålet om innskrenking i de nasjonale skjenketidene.

LES OGSÅ: Mindre vold med kortere skjenketid

Ikke tillit til næringen

– Grunnen til at vi bruker såpass sterke virkemidler som en ny forskrift, er at vi ikke har tillit til næringen. De har sagt i mange år at de skal gjøre noe, men det har de ikke gjort, sier Thomas Breen.

– Grunnen til at vi bruker såpass sterke virkemidler som en ny forskrift, er at vi ikke har tillit til næringen

Utelivsnæringen var onsdag imidlertid fornøyd med Arbeiderpartiets vedtak. Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv sier avgjørelsen om å ikke innføre en nasjonal skjenkestopp er et godt budskap.

– Samtidig må vi som landets største utelivsorganisasjon gå foran og vise at vi tar på alvor den diskusjonen som har vært om uheldige virkninger av alkohol i lokalmiljøet. Poenget med Aps beslutning i dag er at man slår fast at det er de som kjenner lokale forhold best, som må treffe beslutninger om tiltak som skal begrense uheldige virkninger av alkohol, sier Gyldenskog.

LES OGSÅ: Fortsatt skjenkestopp kl. 03

Artikkeltags