Aud-Inger Aure på jobb igjen mandag

Artikkelen er over 21 år gammel

Kommende mandag begynner tidligere justisminister Aud-Inger Aure på jobb igjen, som ordfører i Kristiansund.

DEL

Det skjer nesten fem måneder etter at hun ble lagt inn på Rikshospitalet med et mindre hjerneinfarkt.
Aud-Inger Aure var sykemeldt fra 20. januar til 14. mars, da hun valgte å gå av som justisminister etter råd fra sin lege. Det ble dermed en bråstopp for hennes rikspolitiske karriere etter halvannet år som justisminister.
Aure sier til NTB at hun nå føler seg sterk nok til å ta over sin gamle funksjon som Kristiansunds ordfører.
- Jeg gleder meg til å komme i gang igjen, sier hun.

Hardt press

I dag angrer hun ikke på at hun fulgte rådet fra legen.
- En belastende arbeidssituasjon som justisminister kunne ha utløst nye anfall, med fare for liv og helse. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å følge hans råd. Legen sa samtidig at jeg ikke behøvde å vike tilbake for andre oppgaver som er mindre belastende. Jeg kjenner arbeidet som ordfører, og vet at det kan være hardt. Men ordfører-jobben kan likevel ikke sammenlignes med oppgaven som justisminister, sier Aure.
Aud-Inger Aure er kjent for å være samvittighetsfull. Dette stilt opp mot store politiske motsetninger i innvandringsspørsmål og tildels sterk personlig kritikk i kriminalpolitikken, gikk inn på henne.
- Jeg følte at det ble mye usaklig kritikk. Det gjaldt særlig at justisministeren skulle gjøres personlig ansvarlig for kriminaliteten i Norge. I innvandrerspørsmål var det min oppgave å følge opp loven slik Stortinget hadde vedtatt den, men uansett hva jeg gjorde var noen misfornøyd. Noen mente jeg var for streng, andre mente jeg var for mild. Det var alltid kritikk å få, og selv om jeg var forberedt på at en justisminister må tåle mye kritikk, ble det av og til i meste laget, sier hun.

Mye varme

I sykdomsperioden og perioden fra hun ble friskmeldt 14. mars og fram til i dag har Aud-Inger Aure følt at hun har fått mye støtte og omsorg fra venner og kjente. Varme har hun også møtt fra mennesker hun ikke har kjent så godt.
Tiden som friskmeldt, men permittert ordfører har hun brukt til å komme til krefter igjen. Hun har bygd seg opp litt etter litt. Hun har vært på Skogli helse- og rehabiliteringssenter ved Lillehammer og fått fysikalsk behandling i Kristiansund. Hun har også besøkt venner i Spania og barnebarn i Tromsø.
- Jeg tror denne perioden har vært nødvendig også for å omstille meg til nye oppgaver. Nå skal jeg begynne på igjen der jeg slapp, etter å ha vært ordfører i to år, sier Aud-Inger Aure.
I 1995 gjorde hun et brakvalg i Kristiansund. Arbeiderpartiet, som de fleste årene etter krigen har hatt ordføreren i byen, ble vippet ut av rådhuset. Hun stiller igjen som Kristelig Folkepartis ordførerkandidat til det kommende kommunevalget.

Mange oppgaver

- Jeg har aldri vært redd for å ta et tak for byen når det har vært nødvendig, sier Aud-Inger Aure. Hun går til jobben som ordfører i en by som har slitt med høy arbeidsledighet, tendenser til forgubbing og nedgang i folketallet. Det siste sjokket er at Umoe Sterkoder skal redusere med 144 ansatte.
- Sterkoder og Kristiansund by har et skjebnefellesskap. Gode tider for Sterkoder har også betydd gode tider for Kristiansund, og omvendt. Nå har byen fått oljevirksomheten og er i ferd med å bygge seg opp igjen som fiskeriby. Vi har flere ben å stå på, og det er absolutt oppgaver å ta fatt på, sier Aure.

(NTB)

Artikkeltags