Gå til sidens hovedinnhold

Barna i menigheten Minhaj Ul Quran øver på Koranen i helgene

Artikkelen er over 12 år gammel

Disse barna bruker helgene til å lære å lese Koranen på arabisk, men betydningen lærer de først når de blir eldre.

DRAMMEN: Det er fredag ettermiddag og snart helg, men barna i menigheten Minhaj Ul Quran International Drammen (MQI) har likevel ikke fri. Fredager, lørdager og søndager har de koranskole i moskeen i 1. etasje på Fjellsenteret.

– Før hadde vi undervisning etter skolen på hverdager, men vi har flyttet det til helgen for å lette skoledagen, sier generalsekretær i menigheten, Jonas Muhammad.

Arabisk

Undervisningen begynner nøyaktig klokken 17.

20 jenter og gutter fra seks år og oppover stiller seg på hver sin rekke foran imamen.

En gutt siterer fra Koranen. Deretter leser alle Durood.

– Det er salam til Profeten. De leser Durood til profeten, og ønsker ham velsignelse fra Gud.
Slik begynner alle muslimske sammenkomster, forklarer Jonas Muhammad.

Etter Durood setter elevene seg ved pultene. Jentene og guttene sitter hver for seg, jentene på den ene siden og guttene på den andre.

Høytlesning

Elevene blar opp i de fargerike heftene sine, og flere begynner å lese for seg selv. Nå skal de høres i leksa. En og en går de opp og leser høyt på arabisk for imamen. Han stopper flere av dem mens de leser og kommenterer.

– Han korrigerer og rettleder dem, forklarer Jonas Muhammad.

Arabisk er et fremmedspråk for barna. De har punjabi og urdu som morsmål, men må lese Koranen på originalspråket arabisk.

– Det er for ikke å misforstå eller tolke feil. Koranen må leses som den er for å få mest mulig ut av den. Det er eksakt likt det det var for 1400 år siden, forklarer Jonas Muhammad.

Utenat

Sobia Akhtar (12) sitter og leser høyt for seg selv mens hun venter på at det skal bli hennes tur. Hun har kommet til kapittel 19 av 30 i Koranen. Da det blir hennes tur nikker imamen fornøyd mens hun leser.

– Hun er flink, sier imam Khalid Muhammad gjennom Jonas Muhammad. Imamen har ikke vært så lenge i Norge ennå, så han kan ikke så mye norsk, men han kan hele Koranen utenat. Nylig kom han på fjerdeplass i en internasjonal korankonkurranse.

– Er det vanskelig å lese Koranen på arabisk?

– Nei, det er gøy og spennende å lese, synes Sobia.

– Hva handler det du leste om i dag?

- Det vet jeg ikke, sier Sobia.

-De lærer å lese Koranen, men ikke hva det betyr. De leser Koranen fordi det er en hellig bok. Man trenger ikke vite betydningen. Det kommer senere, sier Jonas Muhammad. Når de blir eldre får de oversettelser og tolkninger på urdu.

Seremoni

Barna går på koranskolen fram til de har lest hele Koranen.

De fleste går på koranskolen til de er rundt 12 år, noen kortere andre lengre. Når de har lest Koranen markeres det med en seremoni i ramadan det året.

Barna trenger ikke kunne Koranen utenat, men i høst starter menigheten kurs for å lære eldre barn Koranen utenat, såkalt tafhis.

Barna på dette kurset skal overnatte, og menigheten har leid et eget hus som de skal være i. Tolv barn har meldt seg på kurset.

Kommentarer til denne saken