Båtflyktning sikter mot hotelltoppen

Det var opp denne gangveien fra leiligheten i blokken i bakgrunnen Young N. Nguyen gikk til Galterud skole hver dag. Fra en oppvekst på Fjell har han nå etablert seg i USA for å slåss på det amerikanske hotellmarkedet.

Det var opp denne gangveien fra leiligheten i blokken i bakgrunnen Young N. Nguyen gikk til Galterud skole hver dag. Fra en oppvekst på Fjell har han nå etablert seg i USA for å slåss på det amerikanske hotellmarkedet. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Båtflyktningen Young N. Nguyen vokste opp på Fjell. Nå satser han på å erobre USA med sine hotellsystemer.

DEL

DRAMMEN: – Her gikk jeg hver dag opp til Galterud ungdomsskole. Jeg husker jeg sloss mye i ungdomsskolen fordi jeg ikke tålte urett. Men jeg gjorde det godt på skolen også, sier Young Ngoc Nguyen til Drammens Tidende.Han er en tur hjemme i Norge, der hovedkontoret til firmaet hans, d2o (deadline 2 online), fortsatt er. Selv har han bosatt seg i Fort Lauderdale i Florida med kone og to unger.

– Det var en fin tid i Drammen, og på Fjell. Og min far bor fortsatt i Drammen, smiler han.

Eventyr

Historien til Young N. Nguyen er et lite eventyr, fra han og familien ble tatt opp av et norsk skip som båtflyktninger fra Vietnam i 1978 til han nå utvikler sitt firma i USA.

– Da vi flyktet, hadde vi en liste på fem land vi ville til. Først og fremst USA, dernest Frankrike, England, Canada og Australia. Norge visste vi ikke om en gang.

Første stopp var Bergen, hvor han gikk på barneskole. Faren fikk jobb i Drammen og hele familien flyttet hit. Da var Young 13 år gammel. Etter ungdomsskolen fortsatte han på økonomisk gymnas før han var utvekslingsstudent ett år i USA.

Ingen flyger

– Først ville jeg bli jagerflyger, og kom ganske langt, men ble ikke tatt opp. Jeg vet ikke årsaken, det kan være sikkerhetsklareringen.

I stedet tok han befalskurs, og med erfaring fra studier i hotelldrift i Sveits fikk han oftere og oftere ansvar med å organisere alle store befalsbanketter. Grunnen til at han tok hotellutdannelse var en artikkel han hadde lest om at Vietnam var det neste, store reisemålet. Og med sin bakgrunn fikk han en drøm om å gjøre noe innen hotell i Vietnam.

Sveits

Dermed bestemte han seg for å begynne på en av de beste hotellskolene i verden, i Sveits. Først måtte han lære seg fransk, dro til Spa i Belgia og lærte seg språket på fire uker. Trodde han, til de første forelesningene i Montreux startet.

– Jeg holdt på å gi opp, men etter to uker løsnet det, og i 1993 var jeg ferdig.

Han ble plukket opp som praktikant for Radisson-hotellene og fikk prøve seg på flere hoteller i fem år. Det var på denne tiden han fikk ideen om PMI (Performance Management Intelligence), hotellsystemet han nå har fått inn i de fleste nordiske hotellkjedene og som han nå jobber med å få inn i amerikanske hoteller.

Ulogisk

– Jeg så at beslutningsprosessene på hotellene var ganske ulogiske. Det var som om å spille en fotballkamp og så få resultatet i postkassen en uke eller en måned etter.

Dermed begynte han å utvikle et enkelt system i excel.

– Dermed kunne avdelingsleder få bedre kontroll over innkjøp og lager, planlegge bruken av mannskapene bedre, vite når ekstra folk må innkalles. For i hotellbransjen svinger belegget voldsomt opp og ned.

Med et daglig og kontinuerlig fokus på inntekter, ressursbruk og kostnader førte dette til bedre resultater for hotellene. Med andre ord full kontroll over de ansatte?

– Nei, dette er mer som coaching i fotball, der vi ønsker å fremme prestasjoner og læring. Systemet gir grunnlag for dialog og samhandling for å få hotellet til å fungere bedre.

Kopiering

Young forteller at systemet de har er unikt, og at de, foreløpig, er uten konkurrenter. Det medfører også at de bruke mer tid på å selge inn systemene.

– Hvorfor satser du i USA, men ikke i Asia, Vietnam for eksempel?

– I Asia er de så flinke til å kopiere, så der ville systemet vårt vært kopiert på svært kort tid. Da ville forretningsgrunnlaget vært borte.

Opphavsrett og kopibeskyttelse står sterkere i land som USA og Norge.

Hotellsjef

Young har lyst til å gjøre mer enn å utvikle og selge hotellsystemer. Han vil tilbake til guttedrømmen om å drive eget hotell/egen hotellkjede. Derfor har firmaet hans begynt med management av hoteller. Det første hotellet de har administrasjonen av er tradisjonsrike Britannia i Trondheim. Hotellet med den kjente restauranten Palmehaven.

– Det er et forretningsbein vi vil utvikle videre. Dessuten har jeg et stort hjerte for de uavhengige, tradisjonsrike hotellene som dessverre sliter i konkurransen med kjedene, sier han.

De neste årene skal han tilbringe i USA. Her spiler han både golf og trener på triatlon. Hva skjedde så med den lille gutten som stadig var i slåsskamper på skolen? For ikke så lenge siden var han på gjenforeningsfest for klassen, og da kom flere av dem han sloss med bort og unnskyldte seg.

– Jeg tåler ikke urett, gjentar Young N. Nguyen.

Artikkeltags