– BDSM er trygg sex

Arild Balog.

Arild Balog. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

BDSM-er Arild Balog mener at ungdom bør få informasjon om trygg og samtykkende sex. – Det er nettopp det BDSM er.

DEL

BUSKERUD: – Jeg forstår at noen reagerer på innholdet i heftet, men det betyr jo bare at det er et informasjonsbehov på området. Folk vet for lite om hva BDSM er, sier Arild Balog, leder og talsperson idrammensforeningen for BDSM-ere, Val Eyja.Tirsdag skrev Drammens Tidende om brosjyren «BDSM – Berikende samspill» som i disse dager blir sendt ut til helsestasjoner for unge. Brosjyren informerer blant annet om BDSM-teknikker, og enkelte helsesøstre har vært skeptiske til å dele den ut.

Vanskelig tema

Balog håper på sin side at helsestasjonene gjør heftene tilgjengelige. Han tror ungdom kvier seg for å snakke om temaet.

– Foreldre er det fælt å snakke med om sånt. Og lærere og helsesøstre gir ofte inntrykk av at de er ukomfortable under seksualundervisningen. Da jeg gikk på skolen, turte jeg i alle fall ikke å spørre dem om mer informasjon, sier han.

Han vet ikke helt selv hvor utbredt BDSM er blant unge, men han er sikker på én ting.

– Ungdom har alltid og vil alltid eksperimentere, sier han.

Trygge grenser

I brosjyren fokuseres det mye på at BDSM-handlinger kun må foregå mellom to samtykkende parter. Og nettopp dette mener Balog at det er utrolig viktig å fortelle ungdom om.

– Ungdom har ofte vanskeligheter med grensesetting, og tør ikke si nei. Kommunikasjon under sex er alfa og omega. Hvis man legger utstyr og teknikker til side, så er det nettopp trygghet og samtykke vi er opptatt av i BDSM, sier han.

Blir ikke skremt

Også foreldre til ungdom ser informasjonsbehovet som brosjyren kan være med på å fylle. Leder i Drammen Kommunale Foreldreutvalg, Per Bjørnar Knudsen, ser ingen grunn til å ikke legge fram brosjyrene.

– Vi lever i et informasjonssamfunn. Derfor vil det være naturlig å ha all slik informasjon tilgjengelig, og så får det være opp til hver enkel å konkludere, mener han.

Han har selv barn i aldersgruppen som helsestasjonene for unge henvender seg til, men blir ikke skremt av at så unge mennesker får tilgang på denne informasjonen. Å sette noen aldersgrense på hvem som skal få lese, tror han blir feil.

– Noen vil le av dette, mens andre kanskje er interessert. Det blir på samme måte som at noen voksne vil snu seg i vemmelse, mens andre ikke har noe imot det, sier han.

Må ikke skjules

Knudsen er også opptatt av at Helsedirektoratet har sponset brosjyren økonomisk.

– Da har de tatt en avgjørelse på at dette er informasjon som er viktig å formidle, tror han.

Viktigst av alt tror han det er å ikke skjule informasjon i dagens samfunn.

– Man ønsker jo ikke et autoritært samfunn hvor man ikke snakker om det som rører seg i samfunnet, påpeker han.

Tillit og kjærlighet

Balog kan fortelle at ungdom fra tid til annen kontakter Val Eyja. Noen er bare nysgjerrige, mens andre allerede har kjent dragning mot BDSM. Ungdom fra 16 år kan være med på foreningens åpne møter, mens det er 18-årsgrense på de lukkede møtene.

– Vi vil aldri oppfordre ungdom til noe som helst, men informasjon skal de få, sier han.

Han tror mange blir skremt av det de ser og hører om BDSM, fordi de ikke ser forbi de skremmende bildene som ofte vises.

– De ser ikke den tilliten, kjærligheten og lykken som BDSM-ere føler, sier han.

Artikkeltags