Ber byen sponse kastrering

Yousuf Gilani (V) ble katteeier da datteren matet en løskatt på gårdsplassen deres. Nå ber han kommunen sponse kastrering av katter for å redusere villkattbestanden i byen. Her med sønnen Adian og datteren Aribah.

Yousuf Gilani (V) ble katteeier da datteren matet en løskatt på gårdsplassen deres. Nå ber han kommunen sponse kastrering av katter for å redusere villkattbestanden i byen. Her med sønnen Adian og datteren Aribah. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Yousuf Gilani (V) vil ha kommunen til å sponse kattekastrering. Sånn vil han redusere villkatt-bestanden.

DEL

DRAMMEN: En løskatt tasset inn i Gilani-familiens hjerter for to år siden. Det hele startet med at datteren i huset ønsket seg katt.

Del på Facebook

– Vi hadde en villkatt i området, og vi pleide å si at den var hennes. Hun var fornøyd med det, men en dag jeg kom hjem fra jobb hadde hun klart å mate katten på gårdsplassen. Da var det gjort. Vi fikk katt, ler venstrepolitiker Yousuf Gilani.

Tusenvis av løskatter

Ifølge organisasjonen Dyrenes Beskytter finnes det flere tusen løskatter i området vårt. Nå vil Gilani at Drammen kommune skal gjøre en innsats for kattene i byen. Ved å sponse deler av utgiftene til kastrering og sterilisering av katter, håper han det er mulig å redusere villkattbestanden.

– Katt er det dyret i Norge det er lettest å skaffe seg og lettest å kvitte seg med. Det er viktig å passe på disse dyrene, mener Gilani.

– Det er mange villkatter som ikke blir tatt vare på. De slåss, og i sprengkulda i fjor var det leit å se katter gå rundt ute uten å bli tatt vare på. Klarer vi å kastrere og sterilisere flere katter vil det ha en helsebringende effekt for de andre kattene, fortsetter han.

(Artikkel fortsetter under video)

 

Tilskudd til kastrering

Gilani har undersøkt litt rundt forslaget og ikke klart å finne noen andre kommuner i landet som sponser kastrering av katter. Dermed kan Drammen bli den første byen som sponser kattekastrering.

Forslaget kom opprinnelig fra veterinær Espen Slotsvik. Drammens Tidende skrev om han da han kastrerte flere titalls katter til redusert pris i en antikvitetsbutikk i Drammen i oktober. Han engasjerer seg stort i løskattproblemene.

Menneskeskapt problem

– Det er et menneskeskapt samfunnsproblem man kan gjøre noe med, sier Slotsvik.

– Det hadde vært flott om Drammen kunne være den første byen i Norge med en ordning som gir støtte til akkurat kastrering, mener han.

LES OGSÅ: Dumpet kattunger i søplebøtte

Gilani vil ta opp saken i bystyret til uka. Han vil da spørre ordføreren om hvordan kommunen bidrar til å ivareta hjemløse dyr, og om kommunen vil opprette en tilskuddsordning til kastrering.

– Det er litt originalt. Det er ikke hver dag vi snakker om katter i bystyret. Men det er seriøst ment, sier Gilani.

Støtte etter søknad

Venstrepolitikeren ser for seg en pott på rundt 50.000 kroner som skal deles ut til dem som søker om økonomisk tilskudd til kastrering. Kommunen skal ikke betale hele operasjonen, men sponse en del av utgiftene.

I utgangspunktet er det dyrevernsorganisasjoner som skal kunne søke på tilskuddsordningen, men Gilani mener at også privatpersoner med dårlig råd skal kunne søke.

LES OGSÅ: Tid for sterilisering

– Dette er ikke et tiltak for privatpersoner. Jeg antar at folk som har katt har råd til å foreta en kastrering. Men hvis det viser seg at man ikke har råd, kan man søke tilskudd. Da vil man bli vurdert ut fra økonomi, men dyrevernsorganisasjoner skal prioriteres, sier Gilani.

I tillegg til å redusere villkattbestanden, mener Gilani at det vil bli enklere for organisasjonene å finne nye hjem til katter som er kastrerte.
 

Artikkeltags