Gå til sidens hovedinnhold

– Betaler dobbel skatt med stor glede

Artikkelen er over 7 år gammel

Noen sier at de betaler sin skatt med glede – uten at vi helt tror på dem. Men den mest oppriktige glade skattebetaleren vi har møtt, kommer fra Svelvik.

SVELVIK: Han heter Frank Eastwood og bor idyllisk til, helt ute i strandkanten på Berger. Adressen Bryggeveien gir hyggelige assosiasjoner til sol, sommer og båtliv – på en regnfylt februardag.

47-åringen er leder av FAU på allerede vedtatt nedlagte Berger skole, som er temaet for politisk omkamp i kommunestyret mandag kveld.

Omtrent halvparten av politikerne vil heller betale dobbelt eiendomsskatt, i stedet for å miste nærskolene på Berger og Ebbestad.

LES OGSÅ: I harnisk mot doblet eiendomsskatt

Skaffe nok penger

– Hvor mye betaler du i eiendomsskatt?

– Jeg vil ikke gå ut med det nøyaktige tallet. Jeg kan bli tatt for å hovere, så betent som situasjonen i kommunen vår er akkurat nå. Men du kan skrive at jeg ikke akkurat er den som betaler minst, sier Frank Eastwood.

– Hvorfor er du så for å øke eiendomsskatten din det dobbelte?

– Det handler om å skaffe nok penger til at skolene på både Berger og Ebbestad kan overleve. Når det gjelder Berger, har jeg liten sans for lekkasjene som har kommet om at skolebarna herfra skal kjøre skolebuss helt opp til Tangen skole.

Det er to mil unna, og elevene vil i så fall passere to andre skoler midt i Svelvik – på sin vei videre nordover til Tangen, som ligger så langt nord man kan komme, på grensen til Drammen.

LES OGSÅ: - Er sterkt misfornøyde

Ingen egeninteresser

Frank Eastwood sier at han ikke har noen egeninteresser i skolesaken.

– Sønnen min går siste året på Berger skole nå. Han begynner på ungdomsskolen til høsten. Så sånn sett har jeg ingen personlige interesser. Men jeg lever og ånder for Berger-samfunnet. Det er jo meningsløst å legge ned en skole som ble bygget for 53 millioner for noen få år siden, sier Eastwood.

Dype røtter

Hans tippoldefar William kom til Berger i 1880 – for å være med på å bygge opp tekstilfabrikken fra bunnen av. Jon Sørli bor på Ebbestad, og betaler 2.600 kroner i eiendomsskatt i året.

– Jeg dobler gjerne for å beholde nærskolen, sier han.

Sørli er med i foreldregruppen som kjemper for å hindre at Ebbestad skole strykes av kartet.

– Det er ikke mer enn toppen tre millioner å hente på å legge ned Berger og Ebbestad. Det er forsvinnende lite i et driftsbudsjett på 370 mill, sier han.

LES OGSÅ: Vant ikke fram i skoleomkamp

Kommentarer til denne saken