Patience Berko (26) fra Drammen forteller at hun blir stoppet av ukjente menn flere ganger i uken. De spør henne hvor mye hun skal ha for forskjellige seksuelle tjenester.
Det er etnisk norske menn mellom 40 og 50 år som er verst, forteller hun.
– Med en gang jeg går utenfor døren og ser en mann på den alderen ser jeg på dem som ekle, perverse griser som vil spørre meg hvor mye jeg selger meg for. Det er nedverdigende. Dette er fælt for alle utenlandske kvinner og deres syn på nordmenn generelt, sier hun.
26-åringen har sluttet å gå ut på byen i Drammen, fordi hun opplever at folk skygger unna henne.
– De tror jeg skal selge dem et eller annet. Det eneste stedet jeg ikke er blitt seksuelt trakassert av ekle mannfolk er i Horten, sier hun.

stort på Strømsø. Det siste året har problemet vært stort på Strømsø hvor hun bor.
– Det ble verre når alle de nigerianske horene kom til Oslo, forklarer hun.
I begynnelsen ble hun sint, men nå er hun blitt stoppet så mange ganger at hun bare tenker på mennene som patetiske.
– Med tanke på hvor mange utlendinger det bor i Norge, så skjønner jeg ikke hvorfor dette skjer så ofte. De burde vite bedre enn å tro at alle utenlandske damer er til salgs, sier hun.
Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og leder av Afrikansk kvinnegruppe Lola Awoyemi forteller at problemet er utbredt blant afrikanske kvinner. I kvinnegruppen hører hun stadig om jenter som har blitt stoppet og tilbudt penger mot seksuelle tjenester. Hun har også selv opplevd det flere ganger, sist på fredag.

massasje. – Det var i Rosenkrantzgata. Jeg var på vei til sykehuset for å besøke noen. En mann stoppet og spurte hvor jeg skulle. Så spurte han om jeg kunne gi ham massasje. Jeg svarte at jeg ikke gjør sånt. Da smilte han og sa at han var sliten og trengte litt sånt, forteller hun.
Awoyemi ble ikke redd. Først forsto hun ikke helt hva han ville. Det var først dagen etter at hun begynte å tenke på hva han egentlig hadde ment. Hun synes situasjonen var både ekkel og irriterende.
– Det har vært mye i media om prostituerte afrikanere og spesielt nigerianere. Men menn bør vite at selv om man er afrikansk betyr det ikke at man er prostituert, sier hun.
Prostitusjon er tema for kvinnegruppen i år. De vil fokusere på å hjelpe afrikanske kvinner ut av prostitusjonsmiljøet. I den forbindelse kommer det stadig fram at kvinner stoppes på gaten av tilfeldige menn.
Sekretær i den afrikanske kvinnegruppen, Margreth Okeke, forteller at hun opplevde å bli stoppet i Oslo for tre år siden. Nå sørger hun for å kjøre dit hun skal når hun besøker hovedstaden. Hun vil ikke lenger gå i byen.
– Jeg ble veldig sint og irritert. Jeg har snakket med flere jenter der som ikke går ut alene. De må be en mann følge dem for å få være i fred, sier hun.
Okeke tror ikke det er mange kvinner som melder fra til politiet. Hun gjorde ikke det, og heller ikke Awoyemi eller Berko har anmeldt hendelsene.
– Hva kan de gjøre? Politiet er ikke i nærheten når du blir stoppet. Hvor mange ganger skal du ringe politiet? Det hjelper ikke, de klarer ikke å finne dem igjen, mener Okeke.
Operasjonsleder Rune Hundshamar ved Søndre Buskerud politidistrikt forteller at han aldri har hørt om problemet, men påpeker at det kan være andre som jobber med slike saker uten at han kjenner til det.
Han oppfordrer alle som opplever slik adferd, uansett etnisk opprinnelse, om å melde fra til politiet.
– Hvis sånt skjer vil vi ha beskjed om det, så vi kan se på hvilke tiltak vi kan sette inn, eventuelt sammen med andre etater, sier han.


$BYLINE_ON$

En mann stoppet og spurte hvor jeg skulle. Så spurte han om jeg kunne gi ham massasje.
Lola Awoyemi