Gå til sidens hovedinnhold

Bor dag og natt på muslimsk SFO

Artikkelen er over 14 år gammel

I dette menighetshuset tilbringer tyrkiske gutter store deler av døgnet, opptil syv dager i uken.

Målet er at barna skal bli flinkere på skolen.
- Jeg vil ikke at dere tar bilde av sovesalene. Jeg vil ikke ha fokus på det, sier Veysel Øzbal. Han er leder for Islamsk kultursenter og viser fram trossamfunnets eiendom i Tordenskioldsgate i Drammen.
Her tilbys tyrkiske gutter i grunnskolealder leksehjelp, religionsundervisning, mat og overnatting. Mange av guttene tilbringer store deler av døgnet her, opptil syv dager i uken.
-Klokken kan bli mye. Derfor har de tilbud om å overnatte, forklarer Øzbal.
Han åpner døren til den ene sovesalen. I rommet er det tre køyesenger med plass til seks gutter. Langs veggene i sovesalene står smale garderobeskap til personlige eiendeler. I to sovesaler ved siden av er det senger til ytterligere 16 gutter.

LEKSEHJELP. Etter skoletid er det oppmøte i Tordenskioldsgate 40.
-Vi har 45 minutter religionsundervisning hver dag, hele uken. Jeg vil ikke kalle det koranundervisning, sier Veysel Øzbal. Han er mer opptatt av å snakke om leksehjelpen som guttene får tre ganger i uken.
-Vi ønsker at barna skal få en god utdannelse og bidra positivt i samfunnet. Mange barn med minoritetsbakgrunn henger litt etter i skolearbeidet, og det er ikke alle minoritetsforeldre som har kompetanse til å følge opp barna, forteller Øzbal, som selv er adjunkt på Fjell skole.

HUMMER OG KANARI. Mellom klokken 1700 og 1900 hver mandag, tirsdag og torsdag er den pensjonerte læreren Bjarne Schirmer (78) på plass for å hjelpe guttene med lekser. For Schirmer er dette en mulighet til å gjøre det han liker best, men som staten mener han er for gammel til: Å undervise.
-Her er det alt fra skoleflinke, til det helt motsatte. Virkelig hummer og kanari, sier Schirmer. All undervisning og all samtale i hans timer foregår på norsk, og kun det.
-Jeg er ikke interessert i å lage tyrkere som bor i Norge, men tyrkere som først og fremst vil være nordmenn, sier Schirmer.
Schirmer snur seg mot menighetens heltidsansatte kjøkkensjef, Serkan Polat. Polat er oppvokst i Sverige.
-Hva oppfatter du deg som, tyrker eller svenske?
-Jeg er tyrker, ikke svensk. Ser du ikke det, svarer 27-åringen.

LITE SOSIALISERING. Etter leksehjelpen får guttene middag. Så er det lek før det skal være stille på sovesalen klokken 2200. Om morgenen får guttene servert frokost før de reiser på skolen. Så vender guttene tilbake igjen på ettermiddagen.
-Jeg ser foreldrene mine hver dag, fordi jeg slenger innom etter skolen. Det er mye kulere her. Her har jeg venner og her kan jeg jobbe med PC. Det er det jeg driver med, forteller en av guttene.
-Jeg er interessert i å bidra til inkludering av disse guttene i det norske samfunnet. Det er derfor jeg hjelper til med leksene, sier Bjarne Schirmer.
-Men er det god inkludering at de tilbringer så mye tid her i stedet for å delta i fritidsaktiviteter med jevnaldrende etter skolen?
-Ungene ser ikke så mange utenfor det her tilbudet, og det er det negative. Akkurat det vil jeg ikke ha så mange meninger om. Jeg har nok det privat, men dette er ikke min business, svarer Schirmer.
Ifølge lærerkrefter ved Fjell skole er enkelte elever blitt merkbart flinkere på skolen. Samtidig er lærerne bekymret for manglende sosialisering og leketid for barna.

BØNN OG MAT. Klokken er 1900 og guttene er ferdige med skolearbeidet for i dag. Etter bønn går de ned i spisesalen. Kjøkkensjef Serkan Polat står klar med melsuppe og tyrkisk kjøttgryte. Måltidet går bemerkelsesverdig stille for seg med tanke på at 16 gutter er samlet rundt bordene. Guttene hiver i seg maten før de styrter utendørs. Nå er det tid for litt lek og moro.
-Det er ikke bare alvor her. Det foregår mye lek også, sier Veysel Øzbal.
Drammen kommune har godkjent bygget for overnatting av inntil 22 personer. Byggeplansjef Amund Kjellstad sier de ikke har lagt seg opp i om hvor ofte guttene sover over.
-Tilbudet her er frivillig. Vi kaller det etterskoletilbud, sier Veysel Øzbal.
-Hvorfor sover guttene over her, i stedet for å dra hjem etter at leksehjelpen er ferdig klokken 1900, når alle uansett bor i nærheten?
-Det er veldig individuelt hvor ofte de sover over, svarer Øzbal.
Til Drammens Tidende svarer åtte av de ti yngste guttene at de sover over ofte.
-Jeg er her fem dager i uken, pluss annenhver helg, forklarer en av guttene.
-Jeg er her hele tiden, hver dag. I helgene også, sier en tredje.

Vi ønsker at barna skal få en god utdannelse og bidra positivt i samfunnet.
Veysel Øzbal, Islamsk kultursenter
Jeg er ikke interessert i å lage tyrkere som bor i Norge, men tyrkere som først og fremst vil være nordmenn.
Lærer Bjarne Schirmer

Kommentarer til denne saken