KOBBERVIKDALEN: Det er et par minusgrader. Utenfor legendariske Dalen kiosk står de pensjonerte pølsemakerne og brødre Arne (67) og Yngvar Braathen, med hver sin pølseporsjon i hånden.

-Toppen av lykke er en pølse ute i et par minusgrader, sier Arne og tar en munnfull.

REDDET PØLSA.

Hadde det ikke vært for en redningsaksjon fra kioskeier Gunnar Gundersen for halvannet år siden, hadde byens befolkning aldri mer fått smake en eneste original Braathenpølse.

– Styret i Finsbråten pølser, som produserte nesten kun for oss, gjorde vedtak om å slutte med produksjonen fordi den var for liten. Men jeg hang i telefonen i fjorten dager og fikk dem til å fortsette med de spesielle pølsene – for våre kunders og byens skyld, sier Gunnar Gundersen.

LES OGSÅ: Mamma overtok pølsebua

50 ÅR.

Dalen Kiosk ble åpnet sankthansaften 1959. Den lå midt i smørøyet som en rasteplass ved «Den sørlandske hovedvei», den tids E 18.

Slik lå den med sin gruslagte parkeringsplass i årevis før E 18 i begynnelsen av 70-årene ble lagt om.

Alle trodde at Dalen kiosk skulle avgå en stille død, men kundene ville det annerledes.

I år runder den femti år.

PØLSESUGET.

Dalen kiosk i blindveien beholdt sitt pølsesugne publikum.

Her stapper håndverkere på overtid ned sin middag med både rå løk, stekt og brunet løk og rekesalat på. Her kommer hele fotballag etter trening for å få seg en skikkelig fersk Braathenpølse.

Pølsevannet koker. Pølsene er alltid ferske, ikke frosne, og pølsebrødene store og nybakte, ikke små og søte.

Folk som husker pølsekjelen fra de var barn tar med seg både barn og barnebarn. Dalen kiosk er en legende – og de serverer selvfølgelig kun Braathenpølser.

PØLSEMAKERE.

Tilbake til den litt sure januarkvelden utenfor pølsekiosken. Arne Braathen er et fyrverkeri av historier om Braathenpølsa og blir supplert av sin bror Yngvar.

– Det var rundt 1950 at Braathens wienerpølser for første gang ble produsert i Aabysgate like ved Tollboden.

- Min onkel Alf Braathen kom med et produkt som i løpet av kort tid erobret alle pølsekiosker i hele byen. Selv kom jeg og min bror inn i produksjonen i 1964-65.

EROBRET BYEN.

– Etter hvert hadde vi så stort marked i byen med våre pølser at jeg en gang ble spurt om vi ikke var større enn giganten Gilde, sier Yngvar.

I 1997 ble den siste pølsa i Braathenregi lagd i Aabysgate. Bedriften og reseptene ble solgt, og pølsa med Braathennavnet levde videre, inntil for halvannet år siden da det så ut som siste pølse skulle bli lagt i kokeren.

TOPP SMAK

Braathenbrødrene tar en god jafs av porsjonene. Smaker og gir konklusjonen: Sprø og fin, meget gode. Akkurat som i gamle dager.

- Det er topp at en kiosk holder tradisjonen til byens pølseelskere ved like. Ikke minst er det artig at de har så mange gamle effekter, som skilt og ekte pølsepapir, sier Yngvar.

Dalen kiosk er ikke den eneste som server Braathenpølser i byen: Også sportspuben Goggen har de ekte varene, og nå har et supermarked igjen tatt inn pølsene som byen elsker.