ØVRE EIKER: En suksesshistorie i dyrking og foredling av bær og epler er grunnen til at de får årets bygdeutviklingspris. Det påskjønner Innovasjon Norge med en sjekk på 50.000 kro­ner.

– Vi har ikke bestemt oss hvordan vi skal feire ennå, men det blir vel helst med å kjøpe noen nye frukttrær, forteller husbonden, ler og titter bort på kona.

Har tatt fire av ti

Det er fjerde gang prisen går til Øvre Eiker.

Eiker gårdsysteri fikk den første for ti år siden. Nå skal en nasjonal jury plukke ut kandidater fra tre fylker til superfinalen.

Alle tre blir invitert til høytidelig utdelingsseremoni under gigantmessen Die Grüne Woche i Berlin i slutten av januar neste år.

– Det passer godt for oss med en tur til Tyskland da, kommer det kjapt fra Amund som innrømmer at han håper de får være med hele veien.

LES PÅ DT+: Kortreist mat på mesterens meny

Fantastisk foredling

Styreleder Elin Røed i Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold hadde med seg et solid følge for å dele ut prisen hjemme på gården til familien Berger i går ettermiddag. I tillegg til pengepremien vanket det blomster og fagre ord fra både landbruksdirektør Astrid Aas i Buskerud og varaordfører Per Anton Rakkestad i Øvre Eiker kommune.

– Dere dyrker epler og bær på tradisjonelt vis, men har gjennom produktutvikling evnet å lage en helt ny variant av eplemost. Både denne, og produktene fra kirsebær, utmerker seg og har funnet veien til mange eksklusive re­stauranter. Dessuten er det veldig gode alternativ uten alkohol, fotteller Røed fra fylkesjuryens begrunnelse.

– Det er ikke tilfeldig at prisen går til vår kommune igjen. Vi har usedvanlig mange flinke bønder som står på tidlig og sent. Dette kommer ikke av seg selv, sa varaordfører Rakkestad og gratulerte hjerteligst.

LES OGSÅ: Røde Eiker-bær blir yoghurtsmak