Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er en katastrofe

Artikkelen er over 13 år gammel

Huseieren av dødsbrannboligen tar brannen svært tungt.

DRAMMEN. Det er Cibora Eiendom som eier den treetasjes boligen som ble totalskadet i dødsbrannen i går tidlig.

Boligen består av tre leiligheter, én i hver etasje, hver på omtrent 120 kvadratmeter.
Daglig leder og eier av Cibora Eiendom Rolf Erik Halmrast sier det som har skjedd er en forferdelig katastrofe.

– Jeg er helt lamslått, sier en preget Halmrast.

Han forklarer at huset han kjøpte for fire år siden hele tiden har vært leid ut til formidlingsselskapet Proffjobb. Et oslobasert selskap som formidler polske håndverkere.

Ble oppringt. – De har vært en ryddig leietaker gjennom mange år, og det har aldri vært problemer med dem, sier Halmrast.

Selv ble han oppringt av politiet i morgentimene søndag for å bistå med informasjon rundt leieforholdet og eierforholdet på huset.

– Jeg har bistått politiet med det jeg kunne, forklarer han.

Halmrast forteller at huset var nyoppusset da han kjøpte det.

– Siden huset var nyoppusset har jeg ikke gjort annet enn å bytte en septiktank etter at jeg tok over. Det elektriske anlegget var av nyere dato og så bra ut da jeg kjøpte huset, sier Halmrast.

Han forteller at eiendommen hadde både brannvarslere, brannslukningsapparat og brannstiger.

– Men da jeg var der nede så jeg at brannstigen aldri hadde blitt brukt. Hele denne brannen er en forferdelig tragedie av dimensjoner.

Leide ut videre. Proffjobb, selskapet som leier huset av Halmrast, har leid huset videre til sin samarbeidspartner Mikos Consens Ltd. Et selskap som ledes av polakken Andrzej Mikos. Og det er Mikos som, ifølge styreleder i Proffjobb Eirik Gilje Mellbye, har hatt ansvaret for å innlosjere håndverkerne i boligen.

– Mikos Consens og Proffjobb har samarbeidet i over to år og vi har et ryddig forhold. Vi skaffer jobber til Mikos som igjen skaffer arbeidsfolkene som utfører jobbene, sier Mellbye.

Mikos var i bygningen da den begynte å brenne, men klarte å komme seg ut sammen med de andre overlevende. Det lyktes ikke Drammens Tidende å komme i kontakt med Mikos i går.

Visste ikke. Proffjobb-styrelederen sier han er overrasket over at det var så mange i huset, og sier at han trodde det bare var seks-syv håndverkere som bodde der.

– Dette er veldig tragisk og vi føler et ansvar her på sett og vis, men jeg kjenner ingen i huset andre enn Mikos, forklarer Mellbye.

Han blir også svært overrasket over å høre at det er rundt 20 enkeltmannsforetak registrert på brannadressen.

– Det hørtes mye ut, sier han.

Ikke herberge. Det er foreløpig uvisst hvor mange som bodde og oppholdt seg i huset. Ifølge Drammen kommune er huset regulert til vanlig boligformål.

– Eiendommen er så langt vi kan bringe på det rene regulert og godkjent til boligformål med tre leiligheter. Vi kan ikke se at det er innkommet søknader om annen bruk som for eksempel herbergevirksomhet, sier byutviklingsdirektør i
Drammen Arild Eek.

Han forklarer at huset dermed ikke har endret bruksformål siden det ble bygd på 1940- tallet.

– Dersom det fremkommer at bruken av boligen ikke er i tråd med plan og bygningsloven og eventuelt annet lovverk som kommunen følger, må kommune følge opp dette, sier Eek.

Hvem som er ansvarlig i denne tragedien er ennå ikke avklart.

– Det får vi ta når den tid kommer, det viktigste er at så mange som mulig kommer til rette, sier Halmrast.

Kommentarer til denne saken