Gå til sidens hovedinnhold

Dommerne uenige om voldtektsdom

Artikkelen er over 10 år gammel

Han ble dømt til tre års fengsel for voldtekt, mens juryen frikjente mannen.

DRAMMEN: En 25 år gammel mann ble dømt til tre års fengsel i Drammen tingrett i november i fjor, etter å ha voldtatt en kvinne i en bil på E18.
Voldtekten fant sted 1. august 2010 i baksetet på en VW Golf på E 18 mellom Oslo og Drammen.

Det var utenfor et utested i Oslo at kvinnen, som er i 20-årene, traff to menn på henholdsvis 25 og 33 år. Kvinnen hadde brukket ankelen på dansegulvet og mennene tilbød seg å kjøre henne til legevakta.

Del på Facebook

Sovnet i bil

Kvinnen skal ha sovnet i bilen. Da hun våknet skal 25-åringen ha forgrepet seg på henne.Kvinnen skal ha gjort motstand, grått og skreket.

Da bilen kom til Ligo på Åssiden klarte hun å åpne bildøren samtidig som hun skrek at sjåføren skulle stoppe. Da hoppet kvinnen ut av bilen, sprang over i motsatt kjørebane og stoppet en taxi. Hun forklarte taxisjåføren hva som hadde skjedd og politiet ble tilkalt. Kvinnen ble deretter kjørt til voldtektsmottaket på Drammen sykehus.

Dømt, så frikjent

Den 25 år gamle polakken ble i Drammen tingrett dømt til tre års fengsel, mens den 33 år gamle litaueren som kjørte bilen ble frikjent for medvirkning. Dommen ble anket. I forrige uke kom ankesaken opp i Borgarting lagmannsrett. Her ble 25-åringen frikjent av juryen, men fagdommerne satte kjennelsen til side.
Dermed vil saken komme opp igjen på nytt, trolig i juni.

– Jeg syns det var riktig av lagmannsretten å benytte seg av loven og sette frifinnelsen til side, sier statsadvokat Svein Holden.

25-åringens forsvarer, Knut Smedsrud, er uenig i avgjørelsen, og forteller til Drammens Tidende at mannen nå er veldig nedbrutt og ble helt fra seg av skuffelse da han fikk høre om avgjørelsen.

– Det har vært en voldsom belastning. Han har sittet i varetektsfengsel i snart et år, og når han endelig ble hørt på og trodd av dem som skulle avgjøre skyldspørsmålet, så ble han kjempeglad. Og skuffelsen ble tilsvarende større nå, sier han.

PS! I mai i fjor ble det oppnevnt et utvalg som skal utrede juryordningen i Norge. Dette regjeringsoppnevnte utvalget skal avlevere sin innstilling innen 1. juni i år.

Kommentarer til denne saken