I dag reiser fire tyrkiske representanter for byen Beysehir og området Konya hjem til Tyrkia. Følget har hatt med seg Norges ambassadør i Ankara, Hans W. Longva. Femspannet har vært i Drammen siden onsdag 14. mai. Besøket er et gjenbesøk, etter at en gruppe fra Drammen kommune var på besøk i Tyrkia i april i fjor.
Ifølge ordfører Lise Christoffersen har Drammen og Beysehir mange fellestrekk. Svært mange av tyrkerne i Drammen er fra Beysehir, eller har slektninger der.
- Derfor var det en suksess med besøk på Fjell 17. mai, sier hun.

Drammensplassen. Etter et oppsummeringsmøte over besøket i går, delte ordfører Lise Christoffersen ut gaver til gjestene. Hun synes tyrkerne skulle få noe typisk norsk.
- Og noe dere kan dele med konene deres, smilte ordføreren og fisket opp flere kilo geitost fra en pose. Gjestene fikk også med seg ostehøvler og lysestaker.
Tyrkerne svarte med å dele ut tepper, bilder og håndstrikkede ullsokker fra hjemdistriktet. Men den gjeveste gaven var nok beskjeden om at en plass ved innkjøringen til Beysehir skal oppkalles etter Drammen. Plassen ligger ved et kryss, og alle som skal inn til byen må passere Drammensplassen.
- Bystyret har sagt ja. Vi ville bare høre om det er i orden for dere, sa ordfører Hanefi Kasapoglu.
- Selvfølgelig. Det er en ære, svarte Lise Christoffersen.

Dypt inntrykk. Gjestene fra Tyrkia har blant annet fått innblikk i prosjektet «Bygg broer - ikke murer», et samarbeid mellom FN-sambandet, Den norske Helsingforskomiteen og Drammen kommune. Kjernen i prosjektet er at barn og unge skal lære seg flerkulturell forståelse og samhandling.
- Prosjektet kan utvides og inkludere Beysehir. Vi tenker oss kunstnerutveksling og utveksling av ungdom, sier Lise Christoffersen.
- Alt ved denne turen har gjort dypt inntrykk, særlig prosjektet «Bygg broer- ikke murer». Jeg håper vi kan videreføre prosjektet i Beysehir, sier ordfører Hanefi Kasapoglu.

Marianne Heimdal
marianne.heimdaldt.no