Gå til sidens hovedinnhold

Ap-politiker oppfordrer til boikott av DT

Artikkelen er over 4 år gammel

Bystyrepolitiker Havva Cukurkaya (Ap) oppfordrer norsktyrkere til å boikotte lokalavisen Drammens Tidende. Leder i Drammen Ap, Dag Ebbestad, tar avstand fra uttalelsen. Cukurkaya er nå bedt om å beklage – eller å vurdere sitt medlemskap i partiet.

DRAMMEN: Oppfordringen fra bystyrepolitikeren Cukurkaya ble fremsatt i en diskusjon på Facebook-gruppa «Norsk-tyrkere», en gruppe med 3419 medlemmer. Bakgrunnen fra uttalelsen var en debatt om DT og dekningen av blant annet konfliktene rundt Montessoriskolen i Drammen, Fjell Sportsklubb og Drammen Tyrkiske kulturforening.

LES TO AV SAKENE CUKURKAYA REAGERTE PÅ HER:

* Advarer mot tyrkisk fascistisk organisasjon i Drammen

* Medlemmer av Drammen Sp kobles til tyrkisk ekstrem-parti

Drammens Tidende har fått tilgang til uttalelsen gjennom et tips. Flere av DTs redaktører og journalister har bedt om å bli medlem, men er foreløpig ikke blitt godkjente av gruppens administratorer.

Havvas oppfordring til boikott er skrevet på tyrkisk, men DT har fått tilgang til følgende oversettelse:

«Kjære venner, jeg oppfordrer dere videre til å støtte avisen «dagsavisen fremtiden» ved å bli abonnenter. De skriver aldri noe negativt om tyrkerne. De prøver alltid å beskytte tyrkerne. Og for de av dere som abonnerer DT avisen, oppfordrer jeg til å avslutte sine medlemskap. Nå har de (DT) tydelig klargjort sitt ståsted. Nå håper jeg dere innser hvem bakmennene er. Hver gang det er nyheter om «FETØ»  skolene, så er målet å skyve fokuset over til de tyrkiske foreningene ved å øke de falske anklagene. Det de har gjort nå, er å svartmale oss, ved å trykke skolene deres «tettere til sine bryst».

 

LES OGSÅ: Ulv! Ulv!

Uakseptabelt

 – Drammen Arbeiderparti tar selvfølgelig totalt avstand fra en sånn uttalelse. Vi er helt entydige og uten tvil opptatt av at den frie pressen er en grunnpilar i et åpent, demokratisk samfunn. Det å oppfordre til boikott av en avis fordi avisen skriver noe man ikke liker, er helt uakseptabelt. Vi i Drammen Ap har noen helt fundamentale grunnsyn, og et av dem er ytringsfriheten. I alle retninger. Vi hegner om og verdsetter den kritiske pressen. Samtidig står alle fritt til å uttale seg innenfor lovens rammer. Det gjelder også våre medlemmer. Men så er det klart at når en av våre medlemmer uttaler seg imot, enten vår offentlige politikk eller grunnleggende verdisyn, så vil det nødvendigvis føre til at vi må ta det opp internt i Drammen Arbeiderparti, sier leder i Drammen Arbeiderparti, Dag Ebbestad, til DT.

Ebbestad forteller at han alt har sendt en e-post til styret i Drammen Arbeiderparti. 

Litt senere opplyser Ebbestad at han også har vært i kontakt med Cukurkaya, og at han bedt henne om å beklage og trekke uttalelsene sine.

– Jeg har nå hatt en samtale med Havva. Og sagt til henne at jeg anser dette som veldig alvorlig, og et grovt brudd på en av de grunnleggende verdiene i Arbeiderpartiet.  Arbeiderpartiet anser at et fritt og åpent samfunn er helt avhengig av en fri og uavhengig presse. Jeg har anmodet Havva om å vurdere veldig nøye å trekke uttalelsene sine og beklage dem. Og i motsatt fall, om hun velger å stå på dem, faktisk vurdere sitt medlemskap i Drammen Arbeiderparti. 

Havva Cukurkaya har valgt å svare Drammens Tidende per SMS:

«Jeg har ikke uttalt meg som Ap-politiker, men benytter meg av ytringsfriheten som en privat person».

Videre mener Cukurkaya at DT har oversatt feil, og sender denne oversettelsen:

«Venner, heretter oppfordrer jeg dere til å støtte Dagsavisen Fremtiden ved å bli abonnenter. De skriver ikke negativt om tyrkere. De prøver alltid å være objektive. Og for de av dere som abonnerer DT avisen, oppfordrer jeg til å avslutte sine medlemskap. Nå har de tydelig klargjort sitt ståsted. Nå håper jeg dere innser hvem som har en finger med i spillet her. Straks det dukker opp nyheter om «FETØ» skolene, begynte de å komme med falske anklager mot de tyrkiske foreningene for å endre fokus. De svartmaler dere og omfavner skolene deres».

LES OGSÅ: DT med svekket troverdighet

Avviser bakenforliggende motiver

– I DT driver vi med journalistikk. Jeg synes det virker som om Havva Cukurkaya tolker oss i en annen retning, at hun tillegger oss bakenforliggende motiver som vi selvsagt ikke har, sier nyhetsredaktør i DT, Alf Petter Øverli.

– For øvrig må det være opp til enhver å abonnere på den avisen en vil.  Vi mener journalistikken DT har gjort i de sakene Cukurkaya refererer til står på sine egne bein. Jeg oppfordrer folk til å lese dem og gjøre seg opp sin egen mening, avslutter Øverli.

Dagsavisen reagerer

Dagsavisen Fremtiden, ved reportasjeleder Katrine Strøm, skriver i en e-post til DT at avisen ikke kjente til facebookinnlegget fra bystyrepolitikeren før Drammens Tidende omtalte saken.

– Ingen i Dagsavisen Fremtiden kjente til innlegget på nettstedet, og jeg er overrasket over at Drammens Tidende ikke tok kontakt med vår redaksjon før dere viderebringer en påstand det ikke finnes dokumentasjon for.

Cukurkaya skriver blant annet i innlegget på facebooksiden om Dagsavisen Fremtiden at «De skriver aldri noe negativt om tyrkerne. De prøver alltid å beskytte tyrkerne».     

Strøm avviser disse påstandene.

– Vi er en uavhengig avis som driver kritisk journalistikk på alle grupper i samfunnet og gjør våre redaksjonelle vurderinger på et selvstendig grunnlag.

LES OGSÅ KRONIKKEN OM MHP OG DE GRÅ ULVENE AV STATSVITER DAG EINAR THORSEN:

* En flørt med fascisme

Kommentarer til denne saken