Gå til sidens hovedinnhold

Omdiskutert bygg vant byggeskikkspris

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatten har rast om studentboligene er stygge, berikende for bybildet, grusomme eller veldig kule. I dag ble de hedret med den store byggeskikksprisen.

DRAMMEN: – Noen ganger kan juryens beslutninger skape reaksjon, eller kanskje til og med provosere, uttalte ordfører Tore Opdal Hansen da han tirsdag delte ut Drammen bys byggeskikkpris.

I fjor høst sto studentboligene på Øvre Sund ferdig og ble et forfriskende element i bybildet, mente noen. Andre reagerte sterkt og syntes dette var det styggeste de hadde sett midt i et miljø omgitt av gamle bygg. Debatten raste i kommentarfelt og på Facebook.

Men juryen bryr seg ikke om hva mannen i gata mener.

– To karaktersterke bygg har inntatt Strømsgata og skapt lokalt engasjement rundt nybygg i Drammen. Øvre Sund Studentboliger har klart særpreg og en modig fargebruk. De både utfordrer og tilpasser seg sine omgivelser, sier byggeskikkprisens juryleder Anna Andrea Vik Aniksdal.

LES OGSÅ: Disse var nominert til byggeskikkpris

– Et berikende utropstegn

Juryen mener at de friske fargene er balansert med en begrenset materialpalett og en stram detaljering.

– Prosjektet er godt løst, innenfor begrensende rammer, og har blitt et berikende utropstegn i Drammens samlede bygningsmasse, sa jurylederen under utdelingen.

Juryen mener også at det nye bygget skaper et markant taktskifte mellom de historiske omgivelsene, villabebyggelsen i vest og den tyngre bebyggelsen i retning sentrum.

Strømsgata 4 og 10

Arkitekt: Code Arkitektur
Landskapsarkitekt: bar bakke landskapsarkitekter as
Byggherre: Studensamskipnaden i Sørøst-Norge
Utførend: Veidekke Entreprenør AS

LES OGSÅ: Nye studentboliger skyter opp

– Overraskende og gledelig

Arkitekt Henning Kaland i Code Arkitektur var en lykkelig mann, da han mottok prisen.

– Det var overraskende, men svært gledelig å vinne denne prisen. Jeg har jobbet som arkitekt i Drammen i over 20 år og blitt veldig glad i byen. Men det er ikke ofte det man jobber med blir satt så stor pris på. Dette er virkelig noe å glede seg over, sier Kaland.

Styreleder Lena Fløtterud i studentsamskipnaden i Sørøst-Norge var også ett eneste stort smil i rådhusets storstue tirsdag, da hun tok i mot den høyt respekterte prisen.

– Det er veldig gøy at Studentsamskipnaden vinner en slik pris. Dette gir stor motivasjon til andre lignende prosjekter vi holder på med, sier Fløtterud.

 

LES OGSÅ: Debatten raser om utseendet på de nye studentboligene

Moderne og nyskapende arkitektur

I sin tale nevnte ordføreren at en viktig hensikt med byggeskikkprisen er å trekke fram og gi anerkjennelse til fremragende, nye byggverk, som kan tjene som gode eksempler til inspirasjon og læring for framtidige prosjekter.

– Det er et uttalt mål at Drammen bys byggeskikkpris skal brukes til å framheve gode eksempler på moderne og nyskapende arkitektur.

Han var også inne på at byutvikling er et langsiktig prosjekt, og en moderne by vil aldri være ferdig bygd. Store deler av Drammen fikk sin nåværende form etter omfattende branner for 150 år siden.

 

– Mye av bebyggelsen som ble reist etter disse brannene er fremdeles i bruk i dag, og preger fortsatt deler av bybildet. Dette gir oss perspektiv på at vi ikke bare bygger for vår tid, men også for kommende generasjoner, sier Opdal Hansen.

Ordføreren mener det er jevnt høy byggeaktivitet i Drammen.

– Mye av det som oppføres er tradisjonelt byggeri av god kvalitet, men det vil hvert år bare være et mindre antall bygg som vil være aktuelle som kandidater til byggeskikkprisen. Prisen skal henge høyt, og kandidatene til prisen skal peke seg ut med spesielle kvaliteter. I år hadde juryen 7 prosjekter til vurdering.

Fjorårets vinner var et prosjekt som satte ungdom og aktivitet i fokus. Årets prisvinner er også et prosjekt som har ungdom som målgruppe.

– Bruken av friske farger gjenspeiler det ungdommelige, og dette er avgjort et byggverk man ikke stiller seg likegyldig til.

LES OGSÅ: Skal bygge 195 studentboliger på rekordtid

Drammen bys byggeskikkpris

Opprettet 1993 etter inspirasjon fra Statens byggeskikkpris.

I år blir prisen gitt for 24. gang.

24 ulike prosjekter har fått prisen, både boliger, næringsbygg, samferdselsanlegg, parker og grøntanlegg.

I tillegg er det gitt hedrende omtale til 39 prosjekter.

 

Kommentarer til denne saken