Barnevernvakten ruster seg til julerush

– BARNAS JUL: Gunn Figenschau, leder av Barnevernvakten oppfordrer foreldre og voksne generelt til å huske på at julen er barnas høytid.

– BARNAS JUL: Gunn Figenschau, leder av Barnevernvakten oppfordrer foreldre og voksne generelt til å huske på at julen er barnas høytid. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Barnevernvakten er på alerten ved inngangen til julehøytiden. I jula i fjor var de i kontakt med 47 barn som ikke hadde det bra.

DEL

DRAMMEN: – Vår oppfordring til foreldre og voksne generelt er å alltid tenke på at det er barnas jul. Det er ikke greit for barn når de voksne endrer oppførsel fordi de har drukket alkohol eller inntatt andre rusmidler.  Jula skal være hygge og samvær, sier Gunn Figenschau, leder av Sosial- og barnevernvakten i Drammen.

Mange nabokommuner er også tilknyttet denne vakten, som går travle dager i møte.

LES OGSÅ: 11-åring ringte nødtelefonen - far lå ruset på gulvet

50 tilsyn i jula i fjor

På bordet har Figenschau og hennes medarbeidere en del OBS-saker, hvor de vet at julen kan by på ekstra utfordringer for barn. Barnevernvakten kan utføre tilsyn i familier hvor det er bekymringer om vold, rus hos foreldrene eller bekymring for hele omsorgssituasjonen.

– Dette er alvorlige bekymringer, og vi kan av og til forebygge at ting eskalerer ved å dra hjem til familiene og snakke med både  barn og foreldre, sier Gunn Figenschau.

I fjor var Barnevernvakten ute på ca. 50 tilsyn fra lillejulaften til og med nyttårsaften. I samme tidsrommet var vakten i kontakt med 47 barn på en eller annen måte. Med smått og stort registrerte Barnevernvakten 110 henvendelser.

Antallet tilsyn og saker i julen varierer fra år til år, men fjoråret var ifølge lederen ganske vanlig.

Gratis alarmtelefon

Mange drikker mer i julen enn ellers i året. For noen foreldre går alkoholinntaket over styr, og enten politiet eller andre varsler Barnevernvakten.

– Vi kan komme i kontakt med barn vi ikke har kjennskap til fra tidligere, forteller Figenschau.

Selv om det er travle dager, har Barnevernvakten ordinær bemanning i jule- og nyttårshelgen. Vakten holder til i tilknytning til Legevakta i Rosenkrantzgata, og er åpen fra kl. 1700 til 0100 fra søndag til fredag, og fra kl. 1700 til 0200 i helgene.

Barn og unge kan ringe Barnevernvaktens gratis alarmtelefon på 116 111.

Artikkeltags