DRAMMEN: – En liten del av byens innbyggere er aggressive og truende mot brøytemannskap som rydder snø unna kommunens veier. Det sier Jørn Gjennestad, sjefingeniør og leder for veiavdelingen i Drammen kommune.Dt.no skrev flere saker om snø og brøyting i helgen, og debatten raste i etterkant. Mange mener det er for dårlig strødd og for dårlig brøytet. Vi har spurt Jørn Gjennestad i Drammen kommune om reglene for brøyting av kommunale veier.

– Vi har lov til å legge snø på privat grunn når vi brøyter. At det blir lagt snø på privat grunn er gjengangeren innen klagesaker når det gjelder brøyting og strøing, sier Gjennestad. Denne vinteren har kommunen strødd ut mange tonn med grus på hålkete veier.

LES OGSÅ: Du kan vente deg mer snø denne uka

HER KAN DU SJEKKE VÆRVARSELET FOR DER DU BOR

Kontrollerer seg selv

Klagene hagler inn hos kommunen også.

– Vi har vårt eget kontrollsystem. Kontrollører er ute og sjekker arbeidet som er gjort. Det er ikke bestandig det er samsvar mellom klager som kommer inn og det som er virkeligheten, sier Gjennestad.

Når alle brøyteenheter er ute på veien er 45 enheter i sving, noen i lastebil, noen i traktor. I tillegg har kommunen ansatte som brøyter blant annet bussholdeplasser og brøyteganger ved gangveier.

SJEKK SNØDYBDEN I DISTRIKTET

SE VIDEO: (artikkelen fortsetter under videoen)

 

Gårdeiere har ansvar

– Når man kommer inn i bykjernen, er det gårdeiere som har ansvar for brøytingen. Der er ikke alle like flinke. Gårdeier skal sikre god fremkommelighet på fortauene. Det er slått fast i politivedtektene, sier Gjennestad.

Han sier at mange har løst dette ved å legge varmekabler i fortauene.

– De som ikke har det er forpliktet til å sørge for at det måkes, legger han til.

Kaster naboen snø over på din eiendom har du lov til å protestere. For det er nemlig ikke lov.

Kaster naboen snø over på din eiendom har du lov til å protestere. For det er nemlig ikke lov.

– Man har ikke lov til å hive ting på annen manns grunn, sier Gjennestad.

LES OGSÅ: Bilene skled av veien i helga

Klagde på snøfall

Lørdag kveld fikk politiet flere telefoner fra folk som klagde på at det snødde.

– Det er mulig folk tror vi har mye makt, men så mye makt at vi får stanset snøen, det har vi altså ikke, sier Håkon Grøttland ved operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Det var også folk som ringte lovens lange arm for å klage på for dårlig brøytearbeid.

– Da kunne vi ikke gjøre annet enn å forklare at brøytemannskapet nok gjorde det beste de kunne på veiene, sier Grøttland.

Snøfreste over på hverandres eiendom

Søndag formiddag steg derimot temperaturen blant enkelte.

- På Konnerud snøfreste to naboer snø inn på hverandres eiendom. Politiet fikk melding om krangelen, men overlot til partene å bli enige om hva de skulle gjøre med snøen.

- Et annet sted i Drammen kastet en nabo snø over til naboen. Politiet fikk melding, de ga samme beskjed: Ordne opp selv.

- I 16-tiden tok en krangel om snø overhånd på Gulskogen. Politiet rykket ut. Begge hevdet å ha blitt slått av den andre. Gemyttene ble roet ned. Og det varte fram til kvelden. Da fikk politiet melding om at den ene naboens barn hevnet seg i form av snøballkasting. Politiet rykket ikke ut, men snøballkastingen ble registrert.

LES FLERE NYHETER FRA DRAMMEN