DRAMMEN: – Buskerud er blant de åpneste valgkretsene når det gjelder utjevningsmandat, sier Svein Tore Marthinsen.

Han er valganalytiker og følger gallupene tett nå inn mot stortingsvalget 11. september.

LES OGSÅ: Vil toppe laget rundt de minste

Optimisme i Miljøpartiet

På NRK sitt partibarometer for august går Miljøpartiet De Grønne (MDG) fram og får en oppslutning på 4,6 prosent. I en et nytt partibarometer, utført av InFact og offentliggjort på ABC nyheter onsdag, har Miljøpartiet økt ytterligere, og har 4,9 prosents oppslutning.

– Det virker som om kampen om utjevningsmandatet står mellom Ståle Sørensen fra MDG og Jon Helgheim fra Frp, sier Kjartan Sverdrup, leder av MDG Buskerud.

LES OGSÅ: Senterpartiet fosser fram – kritisk for Frp

Mange om utjevningsbeinet

Valganalytiker Marthinsen er ikke like sikker på det.

– Det er nå mange om utjevningsbeinet i Buskerud. Hvis vi legger gjennomsnittet av de til nå seks første nasjonale augustmålingene til grunn, så ligger Frp (Helgheim) inne på utjevning akkurat for øyeblikket. Både Venstre og MDG ligger begge under sperregrensen nasjonalt på dette snittet, men øker de noe og kommer over, så er begge aktuelle i utjevningskampen i Buskerud, sier han.

LES OGSÅ: 843 har allerede forhåndsstemt

De fire sterkeste

Marthinsen mener også Høyre er med i kampen om utjevningsmandatet, hvis de ikke klarer et tredje direktemandat. Også SV, hvis de holder seg over sperregrensen, kan være med å kjempe.

– I tillegg kan ikke KrF avskrives, ei heller Senterpartiet. Så Buskerud er blant de åpneste valgkretsene når det gjelder dette mandatet, sier valgforskeren, som likevel holder Frp, Venstre, Høyre og MDG som de mest aktuelle akkurat nå.

– I den rekkefølgen, presiserer han.