DRAMMEN: Med 95 prosent av stemmene i Buskerud talt opp, er Anders B. Werp ute av Stortinget. I øyeblikket er det SVs toppkandidat Arne Nævra som har utjevningsmandatet.

LES OGSÅ: Jubelen stilnet i Høyre-leiren

Jubelen på Høyres valgvake stilnet etter hvert som det ble klart at partiet trolig mister sitt tredjemandat.

Werp var lenge inne, og direkteplassen syntes trygg. Så endret bildet seg, og Werp måtte resignere i forhold til direktemandat. Det sitter trolig for langt inne, selv om Høyre er nærmest til å ta et mandag.

LES OGSÅ: Nævra: – Jeg er optimist

Men det er ennå håp om stortingsplass for Anders B. Werp. Han kniver med Arne Nævra, SV, om utjevningsmandatet. Og det svinger fra minutt til minutt, slik at Werp kan vippe ut Nævra innen siste stemme er talt opp.

LES OGSÅ: Frp får to fra Buskerud: Jon Helgheim vil til samferdselskomiteen på tinget

Frp er nærmest å miste et mandat. Det vil i så fall ramme andrekandidat Jon Helgheim, som har vært inne hele kvelden og plassen er tilsynelatende trygg.

LES OGSÅ: Lundteigen: – Vi blir sterkere – det trengs

UTJEVNINGSMANDAT

  • Det skal velges 169 mandater til Stortinget. 150 av disse er distriktsmandater. De velges på bakgrunn av hvert enkelt partis oppslutning i det enkelte fylke (som ved valg er det samme som stemmekrets).
  • Det er ett utjevningsmandat per fylke, totalt 19. Disse fordeles på bagrunn av hvor mange stemmer partier får på landsbasis.
  • Et parti må over fire prosent oppslutning på landsbasis for å være med i konkurransen om de 19 utjevningsmandatene.
  • Hvilke fylker et parti får et utjevningsmandat fra, bestemmer ut fra hvor de har de høyeste antall stemmer som ikke har gitt distriktsmandat.
  • Normalt vil de minste partiene få de fleste av utjevningsmandatene.