Bygger ti etasjers kontorbygg i heltre: – Limtre brenner veldig dårlig

Dett er en av skissene som viser hvordan det nye kontorbygget i heltre kan ble seende ut.

Dett er en av skissene som viser hvordan det nye kontorbygget i heltre kan ble seende ut.

Om drøyt to år står Drammens største trebygg klart. Utallige trær går med når det ti etasjer store kontorbygget reiser seg, og Vestaksen eiendom har et hårete mål: Bygget skal bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg.

DEL

DRAMMEN: Det høres kanskje gammeldags ut. Å bygge et 40 meter høyt, splitter nytt og moderne kontorbygg i heltre. Hva er galt med stål og betong, liksom?

– Dette er ikke gammeldags – dette er framtiden! 

Arkitekt Sebastian Gulliksen Stokkebokjær hos arkitektfirmaet Dark blir entusiastisk når har forteller om prosjektet han jobber med sammen med Vestaksen eiendom.

– Tre er en fornybar ressurs. Vi skal bruke kortreiste materialer og målet er å bygge Nordens mest bærekraftige kontorbygg, sier Stokkebokjær.

Det betyr å bruke miljøvennlige materialer og fornybare ressurser i alle ledd – fra bærende konstruksjoner til oppvarming av bygget.

Snur på hver minste flis

Morten Hotvedt, som er administrerende direktør i Vestaksen eiendom, er også begeistret når han forteller om planene.

– Vi har regnet på det, og ifølge våre beregninger vil dette bygget ha et bedre klimaregnskap enn å bygge på tradisjonell måte med stål og betong. Vi skal snu på hver minste flis. Døråpningene vi skjærer ut skal brukes til skrivebord, og selv avkappet blir samlet opp og gjort om til fyringsbriketter. På taket blir det solceller som skal sørge for strøm til bygget, sier Hotvedt.  

Det store trebygget kommer til venstre for byggene som nå er under oppføring ved jernbanestasjonen.

Det store trebygget kommer til venstre for byggene som nå er under oppføring ved jernbanestasjonen. Foto:

Bygget kommer i Dr. Hansteins gate på tomta der Alfa solskjerming holder til i dag. Bygget blir det siste i rekken av nye bygg langs jernbanesporene på Strømsø. Tomta er på 1,1 mål, og de 10 etasjene vil romme rundt 5.000 kvadratmeter med kontorer. I første etasje blir det restaurant og bar.

Foreløpig eksisterer bygget bare som skisser på tegnebrettet, men det som er klart er at bygningsmassen vil være i flere nivåer, slik at det ikke framstår som en stor kloss. De to nederste etasjene vil ha glassfasader, slik at forbipasserende får et glimt inn på de massive trebjelkene som blir bærende.

Produsert på Åmot

– Innvendig blir treverket veldig tydelig – man vil definitivt merke at man er i et trebygg. Hvordan fasaden blir seende ut er litt tidlig å si, sier arkitekt Stokkebokjær.

Den bærende konstruksjonen i bygget blir limtrebjelker produsert på Splitkon på Åmot. Der har de blant annet tatt i bruk lim som gjør at inneklimaet i bygget blir bedre.

Brannsikkerheten er heller ikke noe problem.

– Limtre brenner veldig dårlig. Bjelkene er så kompakte at det skal veldig mye til for å få det til å brenne. Om du tar med deg en bit av en limtrebjelke hjem for å fyre i peisen, så vil du slite med å få den til å brenne. Under optimale forhold vil en limtrebjelke brenne en centimeter på en time, og det er så lite at bæreevnen knapt svekkes. En stålbjelke svekkes betydelig ved 500 graders varme – det gjør ikke en trebjelke, sier Hotvedt.

Det er ikke bygget så mange store bygg i heltre i Norge, men i Brumunddal troner Mjøstårnet – som er et trebygg på hele 85 meter, mens Skipet i Bergen er et kontorbygg hele 14.000 kvadratmeter.

– Å bygge slike bygge er litt upløyd mark, og det er veldig spennende å være med på. Derfor er det viktig å finne de riktige folkene som kan være med under planleggingen og byggingen, sier arkitekt Stokkebokjær.

Stolte tradisjoner

Han synes et slikt bygg passer perfekt i Drammen.

– Drammen har lange tradisjoner som trelastby. Det er et område der skognæringen har stått sterkt. At vi i tillegg bruker trær fra området som blir foredlet ved en fabrikk i nærområdet gjør at hele prosjektet veldig kortreist, sier han.

Om selve bygget er interessant, så er også innholdet spennende. Bygget skal huse en innovasjonshub – som er et samlingssted hvor flere bedrifter jobber med innovasjon. I samarbeid med Vestaksen eiendom, vant The Creators Community en konkurranse lyst ut av Næringsvekst 2020. Konkurransen ble arrangert for å trekke et spennende gründerhuskonsept til Drammen. Premien var et tilskudd på to millioner kroner over to år.

The Creators Community driver selskapet Mesh i Oslo, og Morten Hotvedt  mener dette vil bli et viktig tilskudd til næringslivet i Drammen.

– De har fått til veldig mye spennende i Oslo, og vi satser nå på at det samme vil skje i Drammen, sier han.

Selv om mye gjenstår før spaden kan stikkes i jorda, har Hotvedt allerede bestemt at bygget skal åpnes 19. juni 2021 klokken 12.00.

– Da er Drammen 210 år, og det er nøyaktig 60 år siden kong Olav åpnet Spiralen – så det må være en passende dato å åpne et så spennende bygg, sier Hotvedt.

Om alt går etter planen blir byggestart mot slutten av året.

Artikkeltags