Dømt til døden – nå letter han på sløret

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Han ble dømt til døden i Kongo. Til høsten kommer Joshua French til Drammen for å fortelle om fengselsopprør, drap, fluktforsøk og tortur innenfor fengselsmurene.

DEL

DRAMMEN: Det er litt over ett år siden den drapsdømte nordmannen Joshua French kom tilbake til Norge, sterkt preget av åtte år i kongolesisk fengsel.

18. oktober kommer han til Drammens teater for å fortelle hvordan det føltes på kroppen å overleve åtte år i fengsel i Kongo, fire dødsstraffer, en livstidsdom, et erstatningskrav på nesten en halv milliard kroner og flere fluktforsøk.

LES OGSÅ: Runes festbilde ble trukket fram som bevis i Kongo-saken

Dramaet i jungelen

Historien om Joshua French og Tjostolv Moland, som de fleste av oss kjenner til, startet i jungelen i Kongo i mai 2009, da sjåføren deres ble drept. De to nordmennene ble pågrepet, siktet og dømt for drapet.

10. juni 2010 ble begge to dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord. Men fire måneder etter ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

17. mai i fjor ble French overført til Norge, på humanitært grunnlag.

LES OGSÅ: Tranby-mann følte seg lurt av Moland og French

– Absolutt ikke en guttetur

– Vi var absolutt ikke på noen guttetur. Vi var der på vegne av noen. Vi skulle løse et lite oppdrag, før vi skulle reise ut av landet igjen. Det var formålet med hele turen. Oppdraget vi skulle løse var «low risk», vi trodde dette skulle gå temmelig greit, fortalte French i et intervju med NRK i februar i år.

I Drammen Teater i oktober vil han fortelle mer.

I omtalen av foredraget står det at French vil dele en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner. 

JOSHUA FRENCH OG KONGO-SAKEN

* Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge. 17. mai i fjor bekreftet statsminister Erna Solberg at French samme dag var blitt overført til Norge. Daværende utenriksminister Børge Brende sa at French var overført på humanitært grunnlag.

Artikkeltags