Gå til sidens hovedinnhold

Vil lære flere kvinner om fødsel: – Det er mye skrekk og angst

Artikkelen er over 3 år gammel

Fødselsfotograf Eva Rose vil gi noe positivt til jordmødre og kvinner som føder i en tid der debatten om fødselsomsorg herjer som verst.

DRAMMEN: Fredag formiddag kjører «Fødebilen» inn til Drammen. Bilen er et kunnskapsprosjekt der fødselsfotografen skal kjøre rundt i Norge i ti uker og gi bort 1000 fødselsfotografier til 70 fødesteder og helsestasjoner.

Drammen sykehus skal få 20 av bildene fredag, og også helsestasjonen i Drammen får besøk.

– Det er verdens fineste hjem. Vi storkoser oss med dette her, forteller Eva Rose på telefon mens hun kjører mot Drammen i bobilen som har blitt hennes og kjærestens hjem de neste ukene.

LES OGSÅ: Derfor står flagget til topps

– Blir motivert av bildene

Ideen kom i etterkant av en utstilling hun hadde i Oslo rådhus i 2014. Bildene fra utstillingen donerte hun til fødeavdelingen på Bærum sykehus.

– I fire år har jeg fått så mange fine tilbakemeldinger fra jordmødre og gravide som har født og sagt at bildene var så motiverende. Det å se hvordan en fødsel ser ut, at det er vondt og kjærlighet. Alt på en gang, forteller fotografen.

Derfor ønsker hun å dele bildene med flere sykehus og stasjoner landet rundt.

– Det er mye skrekk og angst rundt fødsler, og mye fokus på det. Bildene viser mye gleden etterpå, og det er en motivator for dem som er midt oppe i en fødsel, og tenke at «snart er jeg der selv», forklarer Rose.

Hun forteller at det gjerne er de kvinnene som har brukt tid på å lese seg opp og har kunnskap om fødsler som også får en god opplevelse.

– Mange bruker mer tid på å tenke på hva barnet skal hete enn på selve fødselen.

LES OGSÅ: 35.000 kan «miste» bussen hver eneste dag

Vil gi tilbake tillit

Å spre informasjon og glede rundt fødsler, har blitt en hjertesak for Eva Rose etter 20 år som fødselsfotograf. Hun har blant annet laget dokumentarserien «Fødselsfotografen» og skrevet boka «Fødsel».

Rose synes dagens debatt om fødselsomsorgen er tragisk, og kunne ønske at det både var flere mindre fødestuer og gratis med hjemmefødsel.

I forbindelse med besøkene skal hun snakke med mange, blant annet jordmødre og kvinner som skal føde eller har født, for å høre hvordan de opplever fødselsomsorgen der de er.

– Det er kvinner som går rundt og er bekymret allerede lenge før de blir gravide.

Nå ønsker hun at bildene kan bidra til at kvinner vil lære mer om sin egen fødsel, og åpne for at det finnes alternativer som for eksempel vannfødsel.

– Vi må gi kvinner tilbake den tilliten om at dette er en jobb de kan klare selv.

Bildeserie

Fødselsfotografier

 

Kommentarer til denne saken