DRAMMEN: Friluftsloven slår fast at det er lov til å ferdes i skog og mark med både hest og sykkel, med mindre kommunen sier noe annet. I Drammen er det forbudt å sykle og ri i deler av Bragernesåsen, noe det også står skiltet om. 

Facebook-knapp kommer her

Likevel har Hanne Camilla Bang Alm flere ganger opplevd å måtte kaste seg til siden for ikke å bli kjørt ned av syklister som kommer i full fart på spaserveiene i Hamborgstrømskogen.

- Disse stiene er hyppig brukt av barnehager,skoler, funksjonshemmede, eldre mennesker og andre som er glade i å nyte den flotte naturen Drammen omgir seg med. Vi ønsker at syklistene kan respektere forbudet, slik at vi andre kan få benytte oss av denne naturperlen uten å sette liv og helse på spill, sier Bang Alm til dt.no.

LES OGSÅ: Vurderer forbud mot sykkel i løypa

Frykter ulykke

Hanne Camillas foreldre, Ingjerd Bang og Thomas Bang, er pensjonister, og bruker turområdet hyppig. De synes det er skummelt med syklister på vei ned, særlig med tanke på at det er mange av de aller eldste og aller yngste som bruker stiene. Thomas går tur med hunden sin i området hver morgen. Han forteller at han møter syklister flere ganger i uka. 

- Sist jeg møtte sykler var på søndag. De var to stykker i full fart, med røde og svarte hjelmer, sier Thomas Bang til dt.no. 

Bang tror ikke utøverne på to hjul kan ha full kontroll nedover åsen. Til det er det for mange og krappe svinger, så de kan umulig vite om det venter en pensjonist, en barnevogn eller en hund rundt neste hjørne. Dessuten er det et forbud, og da bør det overholdes, mener Bang. 

- Det verste som kan skje er at det blit en ulykke med et barn involvert. Med den farta de holder, kan det være livsfarlig å kollidere med et menneske, sier Bang, som etterlyser bedre skilting. 

- Ett av skiltene har blitt snudd opp-ned, mens et annet har blitt fjernet. Det burde vært tydelig markert ved Neperudjordet, der hvor man komme inn på Hamborgstrømveien, og ved Dronninga, den store grana. 

LES OGSÅ: 1,75 millioner til friluftsliv i Buskerud

Nye skilt på vei

Kommunen har fått med seg konflikten mellom rullende og gående. Widar Tandberg, som er natur- og landbruksforvalter i Drammen kommune, oppfordrer syklistene til å overholde forbudet. Han opplyser samtidig om at bedre merking er rett rundt hjørnet. 

- Det er ikke til å stikke under en stol at etterlevelsen av forbudet ikke alltid er like bra. Men nå er det bestilt nye skilt, sånn at det skal bli tydeligere markert hvor det er forbudt å sykle. 

Tandberg understreker at han ikke oppfatter det som noe utbredt problem, men at de samtidig tar alle varsler på alvor. Han synes det er fint at folk tar beina fatt, både i form av pedaltråkking og spankulering. Det er i tråd med bystrategien for aktivisering av befolkningen. Dessuten er et nytt tilbud på vei til sykkefolket. 

- Turistforeningen og kommunen holder på å lage egne sykkelkart for Finnemarka, med tursykkelruter og skilting. Det er satt av 600 000 til dette, og da håper vi at syklistene kan holde seg der det er lagt til rette for det. 

Når Ingjerd Bang får høre at kommunen jobber med å forbedre skiltingen, blir hun glad. 

- Det var godt å høre. Jeg må jo understreke at jeg ikke har noe imot syklister, men jeg vil bare at den sykkelfrie traseen skal forbli sykkelfri.

Forbudet mot sykling gjelder for øvrig ikke i hele Bragernesåsen. Fra Stibolten ned Thorleif Haugs vei til sykehuset, fra Kloppptjern til Strøtvedt-blokkene og langs Kanonveien er det lov til å bruke pedalframkomstmiddelet på to hjul.