DRAMMEN: Når vårsolen varmer opp den stivfrosne bakken varmer den også liv i brunsneglen, som har overvintret på frostfrie steder nede i jorden, under steiner, i hule trestammer og i komposthauger.

I mars/april begynner den uønskede brunsneglen å slepe seg rundt i hagene våre igjen.

Nå mobiliserer Drammen til kamp mot dette tvekjønnede nattdyret.

– Siden vi hadde så gode resultater med aksjonen på Konnerud i 2015 og 2016, så håper vi flere boområder vil gå sammen å gjøre fellesaksjoner i år. Vi tenker at det er viktig å slå seg sammen siden denne vandrer omkring, sier Brede Holst i Buskerud Hagelag.

LES OGSÅ: 1500 mennesker møtte opp til verdens største snegledugnad

Legger opp til 400 egg

Den opp til 15 centimeter lange brunsneglen kom til Norge rundt 1988. De siste årene har den spredt seg over store deler av landet. Dette er en uønsket, innvandrende art i Norge, og i 2012 ble den oppført på Norsk svarteliste. Det betyr at den ikke hører hjemme i norsk natur, og at spredningen av den har kommet ut av kontroll.

Brunsneglen trives best i åpne landskap. Den foretrekker fuktige steder og skygge. Den er mest aktiv på natten, da luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler den under steiner eller i tett vegetasjon. Den har ingen naturlige fiender i Norge, men grevling og pinnsvin spiser brunsnegler.

En brunsnegl legger opp til 400 egg i grupper på 20–30 egg på skyggefulle steder i juli og august. Eggene klekkes i løpet av en til to uker.

– Disse er det ikke noe hyggelig å ha i hagen. De gjør skade på alle hagens vekster. Den parer seg også med den svarte skogsneglen som vi har naturlig, og kan spre sykdommer ved at den spiser avføring fra katt og hund, sier Holst.

LES OGSÅ: Kan endelig nyte en sneglefri morgenkaffe

Slik tar de knekken på brunsneglene

Sammen med blant annet Drammen kommune inviterer hagelaget til informasjonsmøte om fellesaksjon mot brunsnegl.

 

– Det meste av jobben består i å forberede seg. Også få mange med på laget. På møtet vil det være gode tips å få. I tillegg får vi besøk av en forsker som har tips om hva som kan hjelpe for å få dem bort, sier Holst.

På Konnerud delte beboerne bydelen inn i roder i kampen mot brunsneglene sommeren 2015. Ved hjelp av kannibalmetoden klarte de å redusere antall brunsnegler i åtte av elleve roder.

Brunsneglen spiser døde brunsnegler. Kannibalmetoden går ut på at man samler sammen brunsnegler, klipper dem, dytter i Nemaslug og legger dette ut som åte. Nemaslug fungerer som en parasitt som fører til at brunsneglen slutter å spise, og dør etter to til fire uker.

– Dette fungerer utmerket, bekrefter Holst i Buskerud Hagelag.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på brunsneglene

Informasjonsmøte er i Drammen rådhus 18 – 20 mandag.