Dømt til fire års fengsel for nesten 100 innbrudd

Dette bildet tok tyven av seg selv da han var i Drammen. Han har forklart at han flere ganger dro til Drammen for å selge tyvgods. -Alt selges når det er billig nok, sa han i retten.

Dette bildet tok tyven av seg selv da han var i Drammen. Han har forklart at han flere ganger dro til Drammen for å selge tyvgods. -Alt selges når det er billig nok, sa han i retten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tyven tok bilder av seg selv med stjålet kamera. Nå er den seriekriminelle marokkaneren dømt til fire års fengsel for nesten 100 innbrudd.

DEL

DRAMMEN/HURUM: Den marokkanske 31-åringen har levd av kriminalitet i årevis, men politiet har ikke greid å sende ham ut av landet på grunn av usikkerhet rundt identiteten hans. Mannen har forklart at han er fra Irak, mens norske myndigheter mener han er fra Marokko.

Dermed har han kunnet fortsette det kriminelle livet, og i begynnelsen av juni møtte han i Drammen tingrett tiltalt for nærmere 50 innbrudd eller innbruddsforsøk i Hurum på slutten av 2014 og 50 innbrudd/tyverier i Haugesund-området i 2015.

Solgte tyvgods i Drammen

31-åringen har stort sett vært taus om det han har vært tiltalt for, men i retten tilsto han overraskende alt.

– Alt dere sier er riktig, men jeg husker ikke hvert enkelt hus, forklarte 31-åringen i retten.

Han fortalte også at han pleide å dra til Drammen for å selge tyvgodset fra innbruddene på Hurum. Han fortalte at det var lett å selge tyvgods, bare det var billig nok. Under et av besøkene i Drammen tok han bilde av seg selv på bybrua med et stjålet kamera.

Ved hjelp av bilder på kameraet fant politiet også fram til en adresse hvor 31-åringen har hatt tilhold mens han var på Hurum. På den og en annen adresse fant politiet 230 stjålne gjenstander som knyttes til innbruddene han var mistenkt for.

På spørsmål om hvorfor han ikke ville si noe tidligere forklarte han «Jeg er kriminell. Det bare ble sånn».

Et av de andre bildene viser en bunke med sedler og en Mac.

Et av de andre bildene viser en bunke med sedler og en Mac.

LES OGSÅ: Tilsto 100 innbrudd

Tilsto 100 innbrudd – Norske myndigheter har gjort 30-åring til kriminell

Lang saksbehandlingstid

Tirsdag falt dommen mot 31-åringen. Retten dømmer han for alle de 100 innbruddene unntatt fem.

Retten ser i utgangspunktet ingen formildende omstendigheter for innbruddene.

- Ut fra tiltaltes straffehistorikk antar retten at straffenivået, gitt at saken hadde blitt pådømt innen rimelig tid uten tilståelse, ville ha medført en straff av fengsel i overkant av syv år, skriver dommer Erik Stillum.

Men saken ble ikke dømt innen rimelig tid. Saken er blitt liggende lenge hos politiet, og det gjør at straffen reduseres. I tillegg får 31-åringen strafferabatt for tilståelsen - selv om den kom sent. Aktor mente tilståelsen kom for sent til at han skulle få strafferabatt, men retten er uenig.

- Tiltaltes forklaring har hatt en ikke ubetydelig prosessøkonomisk betydning, og for en del av postene er domfellelsen i hovedsakelig grad basert på hans erkjennelse, skriver dommeren.

Retten mener fire års fengsel er passende straff for 31-åringen. I tillegg må han betale ca. 300.000 i erstatning til de som har blitt utsatt for innbrudd.

Foto:

Tilsto 100 innbrudd – Norske myndigheter har gjort 30-åring til kriminell – Bør kunne fengsles på ubestemt tid

Anker trolig ikke

31-åringens forsvarer, advokat Eitya Rehman, mener dommen er riktig.

- Jeg har ikke tatt opp dommen med klienten, men jeg er enig i rettens argumentasjon, sier Rehman. Hun regner med at dommen ikke blir anket.

Aktor Anne Maria Harr ønsket seks års fengsel, men er likevel fornøyd med dommen.

- Det viktigste er at han fikk en lang ubetinget fengselsstraff. Det viser at det nytter å anmelde. Saken har ligget lenge og han har tilstått så han har fått strafferabatt, sier Harr.

Under rettssaken innrømmet 31-åringen også at han hadde løyet om identiteten sin og at han var fra Marokko. Han uttalte også at ikke ville være i Norge lenger, og at han ville reise til hjemlandet etter at straffen var ferdig sonet.

LES OGSÅ:  Seriekriminell asylsøker har fått nok av Norge – reiser ut frivillig

Tilsto 100 innbrudd – Norske myndigheter har gjort 30-åring til kriminell – Bør kunne fengsles på ubestemt tid Forbryteren Norge ikke blir kvitt

Artikkeltags