Gå til sidens hovedinnhold

Høie vurderer å droppe kommunene

Artikkelen er over 7 år gammel

Helseminister Bent Høie (H) sitt forslag om å la kommunene ha vetorett mot fastlegers reservasjonsmulighet har møtt mye motstand. Nå vurderer han å snu i saken. - Han vingler innmari, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

OSLO/DRAMMEN: Det er Dagbladet som i dag skriver at Høie vurderer å skrinnlegge forslaget om å la kommunene selv få bestemme om fastleger skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Forslaget har møtt stor motstand i kommune-Norge. I Drammen har Drammens Tidende avdekket at et flertall av politikerne i bystyret ikke ønsker å innføre reservasjonsmuligheten her.

- Jeg tok et logisk utgangspunkt i at kommunene forvalter fastlegeordningen og bør bestemme dette selv. Men nå kan det virke som om det nærmest er tverrpolitisk enighet i kommunene om at man ikke ønsker dette ansvaret. Men det rokker ikke ved prinsippet eller hovedrammene. Dette er ikke en høring om vi skal ha en reservasjonsmulighet, men hvordan vi skal utforme den. Reservasjonsmulighet vil bli innført, og det er min jobb å gjennomføre dette, sier Bent Høie (H) til Dagbladet.

LES OGSÅ (DT+): Vi vil reservere oss mot den sittende regjeringen

- Bør legge vekk hele forslaget

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, sier til Drammens Tidende at han synes det er bar at Høie hører på innspillene, men at han lander på feil konklusjon.

- Det er en diskusjon i hele landet som i all hovedsak er negativ til hele ideen om reservasjonsadgang, så bør han legge hele forslaget vekk. Hvis man skal gå vekk fra kommunens vetorett, betyr det at store deler av Norge vil bli påtvunget en rett for enkelte leger som man ikke ønsker, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: På kollisjonskurs med velgerne

Har vært kronargumentet

Han mener helseministeren vingler når han nå åpner for at man likevel ikke skal gi kommunene vetorett.

- Det har vært Høyres kronargument i hele vinter. Dette skulle ivareta alles hensyn hvis det var noe fare på ferde for pasientene, for da kunne kommunene si nei. Nå legges det også vekk, noe som åpenbart er fordi helseministeren har store problemer internt i eget parti og i resten av befolkningen, sier Micaelsen.

Høie understreker ifølge Dagbladet at det vil bli reservasjonsmulighet for fastleger, men Micaelsen har ikke gitt opp håpet.

- Vi har ikke gitt opp kampen mot dette forslaget – det står jo bare om noen få stemmer i Stortinget, sier Micaelsen.