Høyre og Frp danner regjering

Kristin Ørmen Johnsen kan være aktuell som Kan være aktuell som statsråd i flere departementer, blant annet utdanning, helse og kommunal.

Kristin Ørmen Johnsen kan være aktuell som Kan være aktuell som statsråd i flere departementer, blant annet utdanning, helse og kommunal. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det blir blå-blå regjering de neste fire årene. Den nye regjeringen sier nei til oljeboring og gir asylbarna amnesti.

DEL

BUSKERUD: Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering. Det kom fram på mandagens pressekonferanse etter sonderingene. Regjeringen får støtte fra Venstre og KrF.

– Venstre og KrF følte ikke at det var riktig å gå i regjering nå, sa Erna Solberg (H). Den kommende statsministeren har hele tiden hatt et ønske om å få alle de fire partiene i en regjering.

De fire borgerlige partiene har kommet fram til en forpliktende samarbeidsavtale. Denne avtalen ble singnert av de fire partilederne på pressekonferansen.

LES SAMARBEIDSAVTALEN HER

Solberg definerer denne som historisk. Både Venstre og KrF skal få betydelig innflytelse i politikken.

LES OGSÅ: – Frp i regjering

Ikke et nederlag

Kristin Ørmen Johnsen (H) er storfornøyd med resultatet, og aller mest fornøyd er hun med den bindende samarbeidsavtalen.

– Det er ikke et nederlag at vi ikke fikk med alle fire partiene. Vi har fått en felles avtale, og det er historisk. Ser man tilbake i tid har det vært vanskeligere å få til et slikt samarbeid med de fire borgerlige partiene, sier Johnsen.

Hun er på pressekonferansen da Drammens Tidende ringer, og roser den kommende statsministeren for jobben hun har gjort under sonderingene.

– Du har blitt loddet som ministerkandidat. Har du en spesiell post på ønskelisten?

– Det har jeg ingen kommentar til, men jeg har jo meldt inn noen ønsker når det kommer til jobbing i stortingskomiteene, sier Johnsen blidt.

En seier for Frp

Frps stortingsrepresentant Morten Wold er fornøyd med resultatet, til tross for at han så for seg en regjering med fire partier.

– Likevel så gir samarbeidsavtalen gjennomslag i Stortinget. Den gir trygghet og en forutsigbar politikk, kommenterer Wold.

Han mener at partiet har fått noen seire gjennom avtalen, og trekker fram både lovfestede rettigheter for eldre og innvandringspolitikken.

– Dette blir spennende. Og det var en fin jubileumsgave å komme i regjering, sier Wold, og sikter til at det er 40 år siden Frp ble stiftet.

Selv skal han holde seg som stortingsrepresentant, og sikler ikke på noen ministerpost.

– Nei, jeg er ganske ny på Stortinget, så jeg skal holde meg her, sier han.

Partikollega  og stortingsrepresentant Jørund Rytman er strålende fornøyd.

– Nå er makten der den skal være. Samarbeidsavtalen gir forutsigbar politikk. Men avtalen åpner for at Venstre og KrF kan komme inn i regjering underveis, det er jo bra det. Det er bra at man står samlet i front mot sosialistene, sier Rytman.

Han sier han er fornøyd som stortingsrepresentant, og sier han ikke tenker så mye på en eventuell ministerpost. Men han er glad for at partiet får flere ministerposter, nå som regjeringen skal bestå av to partier.

Fornøyde ledere

De fire partilederne roser hverandre og er fornøyde med samarbeidet.

Knut Arild Hareide (KrF) sier at partiet har fått betydelig gjennomslag. Han roser Erna Solberg og mener landet får en styringsdyktig regjering.

– Vi får et mer liberalt Norge, kommenterte Trine Skei Grande (V).

Erna Solberg sier til NRK at samarbeidsavtalen er det nest beste, det aller beste hadde vært en regjering med alle de fire partiene. Likevel er hun strålende fornøyd med resultatet.

dt.no oppdaterer saken fortløpende. Trykk F5 for nyeste versjon

Artikkeltags