DRAMMEN: Like før påske er det jobbmesse på Nav i Drammen. Før dørene åpner står en rekke ungdommer klare. Noen er pålagt å stille opp, og gir klart uttrykk for det, mens de aller fleste har genuint ønske om jobb, enten fast eller en sommerjobb.

På en vegg er en rekke jobbtilbud hengt opp, dessuten har flere arbeidsgivere egne stands.

– Jeg må få meg en sommerjobb. Jeg er 22 år og har ennå ikke hatt sommerjobb, det vil se dårlig ut på CV-en min, sier Ingvild Fjelmeland fra Åskollen.

LES OGSÅ: Norsk ungdom: – Ikke latere enn svenskene

Viktig

Nettopp det med CV er et viktig poeng for at ungdom skal ta sommerjobber. Trond Vetlesen, teamleder mottak og jobbsøk ved Nav Drammen, påpeker at arbeidsgivere setter pris på at jobbsøkere har vært aktive i sommerjobber.

Ingvild Fjelmeland er på jobbmesse for første gang, og leter blant de oppslått sommerjobbene.

– Jeg kan tenke meg noe innen veterinær, eller en jobb der man tar vare på mennesker. Salgsjobb har jeg ikke lyst på, sier hun.

Til daglig studerer hun bibliotek-og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Oslo.

Vil ha sommerjobb

For 20 år gamle Nahid Mogaris fra Skoger derimot spiller det ingen rolle hva slags sommerjobb hun får, bare det er en sommerjobb.

– Jeg jobber gjerne med barn eller eldre. Jeg vil helst jobbe med noe jeg trives med, men tar det som er mulig, sier hun.

Nahid Mogaris skal til høsten fullføre tredje klasse på videregående etter et hvileår.

Det er en holdning som Trond Vetlesen fremhever som viktig. Nemlig å ikke være kresen på sommerjobben.

– Uansett så er en sommerjobb en viktig erfaring du tar med deg senere i livet, sier han.

LES OGSÅ: Jakten på sommerjobb starter nå

Norden

Et alternativ til sommerjobb hjemme, er å velge sommerjobb i et annet nordisk land. Nordjobb formidler slike jobber forteller Petter Knutsen Bjørkelo.

– Det er mye resepsjon, hotell og kafé, samt hjemmepleie, men vi kan jo tilby sommerjobb i rekeproduksjon på Grønland eller på en turisthytte på Island, forteller han entusiastisk.

Dette er ikke nødvendigvis jobber man tjener mye på, ettersom man må betale reise og bolig selv, men gir verdifull arbeidserfaring. Dessuten hjelper Nordjobb med å formidle bolig og veiledning om skattekort og bankkonto.

– Vi har i tillegg flere sosiale og kulturelle arrangementer gjennom sommeren, sier han.