Gå til sidens hovedinnhold

– Konkurrerer bare mot oss selv

Artikkelen er over 6 år gammel

Bragernes-elevene scorer best i alle tre fag. Men det er rektor Odd Sveen ikke så veldig opptatt av. Finn alle resultatene i kartet.

DRAMMEN: Eller, vent nå litt, det er klart Bragernes-rektoren er opptatt av at elevene hans gjør det bra.

– Jeg måtte ta meg en tur til klassene og fortelle om resultatene da jeg fikk dem. Det var en stolt gjeng, og det har de all grunn til. Dette er en veldig god prestasjon, sier Odd Sveen, som kan notere seg resultater godt over landsgjennomsnittet i både lesing, regning og engelsk.

SLIK GIKK DET PÅUNGDOMSTRINNET FORRIGE UKE: Her er de skarpeste hodene

Epler og pærer

Det er rangeringen Sveen ikke synes noe om. Det er omtrent like nyttig som å sammenligne epler og pærer, mener den erfarne skolemannen, som har jobbet på Bragernes de siste fem årene.

– Vi er ikke opptatt av hvordan vi gjør det i forhold til andre. Vi konkurrerer bare mot oss selv, og jobber hele tiden hardt for å løfte hver enkelt elev, sier han.

Så hva er suksessformelen? Rektoren mener det er sammensatte årsaker til de gode resultatene. Systematisk jobbing med nasjonale prøver over flere år, faglig påfyll fra utviklingsbasen i drammensskolen og stabile lærerkrefter ramses opp.

– Det som blir målt på nasjonale prøver, er solid innsats gjennom de fire første skoleårene, ikke en happening vi øver til i femteklasse, sier han.

Mange tror kanskje en forklaring er at det bor mange ressurssterke familier i Bragernesåsen, men Sveen minner om at det er store sosialøkonomiske forskjeller i skolekretsen.

LES OGSÅ: Drammen scorer bedre enn i fjor

Var spente

Ved pultene i klasserommet til 5A er 10-åringene glade for at de har klart å gjøre det bra.

– Man er jo litt spent på forhånd, forteller Maren Eggen

Høeg (10), som syns det var hyggelig å samles til skolefrokost og prate litt om andre ting før alvoret startet.

– Det gikk egentlig ganske greit. Oppgavene var ikke så ille, mener Jakub Dopadlo (10), og legger til at han hadde som mål å forbedre poengsummen sin fra øvingsoppgavene.

Scott Langum Du Plessis nikker.

– Ja. Man har jo lyst til å gjøre det så bra som jeg kan, men noe var vanskelig. Spesielt det på slutten. Der måtte man virkelig tenke, sier han.

– Jeg blir litt stolt av meg selv når jeg gjør det bra, forteller Anouk de Haas (10), og innrømmer at hun egentlig har gym som favorittfag.

LES OGSÅ: Skuffer på nasjonale prøver

Ikke kjepphøy

Rektoren lytter til elevenes prat og smiler. Han er allerede ferdig med feiringen. Nå skal det jobbes videre.

Lærerne fikk i går opplæring i analyseverktøyet de skal bruke for å jobbe med hver enkelt elevs utvikling.

– Sammen med andre kartlegginger legger nasjonale prøver grunnlaget for det videre arbeidet vårt. Vi skal absolutt ikke bli kjepphøye, selv om dette er hyggelige tall. Slike enkeltmålinger kan svinge, sier han.

LES OGSÅ: Her er elevene best i engelsk

Kommentarer til denne saken