Tobarnsfar tvangsutvist - familien frykter for livet hans

Kona Shawanan Abdullha (t.v.) og sønnene Darin Fateh (6 md.), Delan Fateh (12) og den utviste 39-åringens bror, Naseh Abdulla fikk ikke ta farvel med 39-åringen før han ble uttransportert.

Kona Shawanan Abdullha (t.v.) og sønnene Darin Fateh (6 md.), Delan Fateh (12) og den utviste 39-åringens bror, Naseh Abdulla fikk ikke ta farvel med 39-åringen før han ble uttransportert. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tobarnsfaren ble tvangsutvist til Irak. I Drammen sitter to sønner, en kone og en bror. De frykter for 39-åringens liv.

DEL

DRAMMEN: Det er mandag morgen i slutten av februar. På gulvet i en leilighet på Strømsø sitter en far og pludrer med sin seks måneder gamle sønn sammen med kona Shawanan Abdullha. Klokken er ni og eldstesønnen Delan Fateh (12) har nettopp gått av gårde til skolen.

Det ringer på døren. Utenfor står to politibetjenter. Mannen får beskjed om at han skal uttransporteres fra Norge. Han er en av 771 personer som er uttransportert med tvang så langt i år.

Flyktet fra Saddam

Den 39 år gamle kurder-irakeren har levd ulovlig i Norge siden 2006.

Da han flyktet fra Irak og Saddam Husseins styresett i 2002, forlot han kona og den da tre år gamle sønnen i hjemlandet.

39-åringen kom seg til Norge og Drammen, der han hadde en eldre bror. Her søkte han asyl. I februar 2003 stoppet Utlendingsnemnda behandlingen av asylsaker fra borgere fra Irak. Da Hussein ble henrettet i 2006, mente UDI at det ikke lenger var fare for 39-åringen.

Han fikk avslag på asylsøknaden, men nektet å reise tilbake til hjemlandet og gikk under jorden i Norge.

Lite visste han om at kona Shawanan og sønnen Delan kom til Norge samme dag som avslaget dumpet ned i postkassa. Også de hadde flyktet fra hjemlandet.

Shawanan fikk opphold i Norge i 2007 som alenemor. Det var 39-åringens bror som gjennom det kurdiske miljøet fant ut at Shawanan og sønnen befant seg i Norge.

LES OGSÅ: Alt om Navrud-saken

Vil gjenforenes

For to år siden ble 39-åringen gjenforent med kone og sønn i Norge.

Shawanan var i fast arbeid og hadde skaffet midler til å kjøpe en leilighet på Strømsø.

39-åringen ønsket ikke å være på flukt lenger.

Gjennom advokat tok ha kontakt med UDI for å søke om familiegjenforening. Ifølge familien og deres advokat har politiet og UDI i to år vært klar over at mannen bodde i leiligheten på Strømsø sammen med familien. Det yngste familiemedlemmet kom for seks måneder siden.

Politiet kan ikke kommentere hvorfor de ikke har pågrepet 39-åringen tidligere.

Frykter for pappa

Våren har meldt sin ankomst i Drammen. I en leilighet i Drammen sitter kona, de to barna og den eldre broren. De reagerer på måten 39-åringen har blitt behandlet på.

De reiste ned på politistasjonen etter at han ble pågrepet, men fikk ikke treffe ham.

Politiet sier at praktiske og sikkerhetsmessige årsaker vanskeliggjorde et møte mellom 39-åringen og familien i arresten.

– Det er ikke vanlig å ta med familiene ned i arresten, sier Roger Hansen, leder for utlendingsseksjonen ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Familien fikk beskjed om at de kunne treffe 39-åringen på utlendingsinternatet på Trandum, men heller ikke der fikk de se ham.

LES OGSÅ: 10 millioner for asylbråk

– Savner pappa

Nå er tobarnsfaren tilbake i Kirkuk, den irakiske byen han flyktet fra for 12 år siden.

– Jeg savner pappa mye. Også er jeg redd det skal skje noe med ham i Irak. Det er ganske farlig der, sier den 12 år gamle sønnen.

Familien er redd 39-åringen skal bli kidnappet hvis terrorgrupper får vite at han har vært i rike Norge, for så å presse familien for penger.

– Vi vet ikke hva som skjer der nede og er redd for hans situasjon og liv, sier Naseh Abdulla.

LES OGSÅ: – Hvis jeg kunne reist tilbake, hvorfor hadde jeg kjempet så hardt for å bli i Norge?

Familiens advokat er kritisk

Familiens advokat Maritha Hågensen er kritisk til politiets behandling av saken.

– Det er kritikkverdig at de ikke kunne vente på at det kom en vurdering om det vil være for barnas beste å la han få bli her eller ikke, sier Hågensen.

Den 39 år gamle mannen ble i tillegg uttransportert uten at det ble fattet et utvisningsvedtak.

– Politiet tok kontakt med UDI for å få et hastevedtak, men saken var for komplisert til at de kunne fatte et, sier advokaten.

Ventetid på ett år

Nå må 39-åringen vente på at det fattes et utvisningsvedtak før han kan kontakte nærmeste ambassade for å søke om familiegjenforening.

Det kan bli problematisk. Det finnes ingen norsk ambassade i Irak. Nærmeste er i Tyrkia og 39-åringen har ikke gyldig pass eller id-bevis.

– Jeg tror vi snakker om ett år før han får beskjed om han kan komme tilbake til Norge eller ikke, sier Hågensen.

Drammens Tidende har vært i kontakt med politiet som sier at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Men generelt er det slik at mennesker som har fått endelig avslag på sin asylsøknad og ikke har reist innen utreisefristen, kan pågripes og uttransporteres.

LES OGSÅ: Politiet ser ingen grunn til å vente med tvangsreturer til Etiopia

Artikkeltags