Vil overvåke barnevernet

Passer på: Fylkesmann i Buskerud, Kirsti Kolle Grøndahl, kommer til å følge ekstra nøye med barneverntjenesten i kommunene i 2010. Hun er bekymret for at bemanningen i barnevernet ikke øker i takt med antall nye saker. Foto: Silje S. Skiphamn

Passer på: Fylkesmann i Buskerud, Kirsti Kolle Grøndahl, kommer til å følge ekstra nøye med barneverntjenesten i kommunene i 2010. Hun er bekymret for at bemanningen i barnevernet ikke øker i takt med antall nye saker. Foto: Silje S. Skiphamn

Av og
Artikkelen er over 9 år gammel

Drammen, Nedre Eiker og Hurum skal følges ekstra tett i 2010.

DEL

Buskerud: Barneverntjenesten i kommunene mottar stadig flere bekymringsmeldinger.

Antall nye bekymringsmeldinger i Buskerud økte med nesten 15 prosent fra 2008 til 2009.

LES OGSÅ: Lier holder fristene

Samtidig økte bemanningen i barneverntjenesten med i underkant av ni prosent, viser Fylkesmannen i Buskeruds tilstandsrapport for 2010.

– Vi ser en økning i antall barnevernssaker over hele landet. Dermed er det krevende for kommunene å holde tritt, sier fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl.

LES OGSÅ: Omsorgssektoren i Buskerud er minst utdannet i hele Norge

Åtte kommuner følges

Dårlig kommuneøkonomi og problemer med å rekruttere og beholde fagpersoner gjør at Fylkesmannen er bekymret for tilstanden i barnevernet.

– Åtte kommuner i Buskerud kommer til å bli fulgt tett opp på dette området i 2010. Barnevern er det eneste området hvor Fylkesmannen gir vedvarende oppfølging, opplyser Grøndahl.

Drammen, Hurum og Nedre Eiker er blant kommunene i Fylkesmannens søkelys.

LES OGSÅ: Barnevernet i Drammen får bøter igjen

LES OGSÅ: Alvorlig svikt i barnevernet i Svelvik

De to førstnevnte ble i november i fjor bøtelagt for å ha overskredet tidsfristen for å undersøke nye saker og for å ha henlagt for mange saker.

– I våre dialogmøter med kommunen opplever vi at de ser alvoret i situasjonen. Alle kommuner er opptatt av at unger skal ha det bra, sier fylkesmannen.

Skal overvåke Nedre Eiker

Nedre Eiker er blant kommunene som skal overvåkes ekstra av Fylkesmannen i 2010.

Det synes leder i barneverntjenesten, Lene Grendal, er positivt.

– Barnevernet er i en presset situasjon. Vi har en utfordrende hverdag med mange tunge saker. Når Fylkesmannen følger med, blir situasjonen for barneverntjenesten synliggjort overfor kommuneadministrasjonen, sier hun.


I fjor hadde Nedre Eiker mange brudd på tremånedersfristen for å undersøke nye saker. Sju av 20 ansatte sluttet og det har tatt tid å få på plass nye.

– Nå er vi fullbemannet og har ingen brudd på undersøkelsesfristen. I tillegg har vi endret interne rutiner slik at vi nå klarer fristene, opplyser Grendal.

Krever 800 nye stillinger

Rita Cecilie Skinstad-Bermingrud er leder for Fellesorganisasjonen (FO) i Buskerud. FO er fagforbundet for blant annet barnevernspedagoger.

I likhet med Fylkesmannen, er også FO svært bekymret for ressurssituasjonen i barnevernet.

– Misforholdet mellom antall ansatte og den stadig økende arbeidsmengden har vedvart over tid. FO mener at det i mange kommuner i Buskerud er for få ansatte til å ivareta de oppgavene barneverntjenesten har, sier Skinstad-Bermingrud.

FO krever at det i første omgang må opprettes 800 nye stillinger på landsbasis og innføring av nye statlige bemanningsnormer i barnevernet.

Regjeringen har bevilget penger til 400 nye stillinger, men ifølge FO har bare én av tre kommuner planer om å ansette flere.

Barn må vente på hjelp

– Når det ikke opprettes nye stillinger, får ansatte med en allerede travel arbeidshverdag, det enda mer hektisk. Det fører også til at barna må vente lenger på hjelp, sier Skinstad-Bermingrud.

Kommunenes problemer med å rekruttere og beholde fagpersoner i barnevernet har ifølge Skinstad-Bermingrud en naturlig forklaring:

– Det er så krevende og belastende å jobbe i kommunal barneverntjeneste at ingen orker det et helt yrkesliv. Erfarne og dyktige fagfolk søker seg over til andre jobber med bedre betingelser, sier hun.

– Dette fører til at mange nyutdannede heller ikke orker mer. De får ikke tilstrekkelig veiledning fra mer erfarne kolleger.
 

Artikkeltags