Gå til sidens hovedinnhold

Kokke-Stine gir deg tips til juletapasen

Artikkelen er over 7 år gammel

Selv om Stine Tonum har laget julemat hver dag i flere uker allerede, gleder hun seg til å lage julemiddagen til familien.

Stine Tonum er oldermann i Kokkenes Mesterlaug Drammen, og dessuten en av kokkene i cateringfirmaet To små kokker på Comfort Hotel Union Brygge.

Hver dag de siste ukene har hun levert fat på fat, rullet lefse på lefse og stekt ribbe på ribbe. Førjulstid betyr hektiske dager i restaurantbransjen. Men heldigvis blir Stine aldri lei.

– Jeg er så heldig at jobben min også er hobbyen min. Selv om jeg lager mat hele dagen, liker jeg å lage mat hjemme, forteller hun.

LES OGSÅ: Ga 500 kroner ekstra

Mer kjærlighet?

Men det er likevel en viss forskjell på jobb og hjemme.

– Ribba jeg lager til jul er litt annerledes. Om ikke jeg lager den med mer kjærlighet, så er det i alle fall mye mer stemning når jeg krydrer og steker den, smiler hun.

For ribbe må det være.

– Hos oss blir det ribbe, medisterkaker og pølse. Medisterkakene lager jeg selv, men pølsa kjøper jeg. Og så blir det riskrem med rød saus og mandel, forteller hun.

Julematen handler nemlig aller mest om tradisjoner, mener hun.

– Før jul og i romjula kan det være morsomt, spennende og godt å eksperimentere med annet krydder på ribba. Men akkurat på julaften synes jeg man skal holde seg til slik det alltid har vært, smiler hun.

LES OGSÅ: Hold ki­lo­ene unna i jula

Juletapas og julelunsj

En ny tradisjon som imidlertid har etablert seg de siste årene, er juletapas. Derfor viser Stine oss hvor enkelt man kan lage små lefseruller.

Enten som en liten appetittvekker, eller som del av et større tapasbord.

– Smør på sennep, legg på sylte og crispy salat, og rull sammen. Del opp i så store biter som du ønsker, tipser hun.

– Mange forbinder kanskje lefser med rakefisk, rømme og løk. Men man kan egentlig bruke alt av restemat, sier hun.

Gir til Kirkens Bymisjon

Torsdag forrige uke gjorde Stine og de andre på kjøkkenet på rockehotellet dagen litt lysere for 57 personer hos Kirkens Bymisjon, da de lagde julelunsj til dem. Julelunsjen er en del av initiativet «Kokker til makta».

– Derfor er det helt naturlig for meg å gi de 500 kronene til nettopp Kirkens Bymisjon, avslutter Stine.

LES OGSÅ: Jul med ekskona og krangel med svigermor

Se alle julekalenderne her

 

Kommentarer til denne saken