Drammens Tidende gjør oppmerksom på at denne saken er fra 2011. Beslutningen om juleavslutning uten nisseluer ble tatt av hensyn til elever fra norske religiøse minoriteter.

DRAMMEN: Torsdag i forrige uke ble alle elevene i femteklasse ved Øren barneskole invitert til juleavslutning. Alle barna hadde pyntet seg og gledet seg stort til en koselig kveld sammen med klassevenner og familie. Flere av barna hadde også pyntet seg med nisseluer og julekjoler. Det falt ikke i god jord.


– Datteren vår fikk klar beskjed om å ta av seg nisseluen fordi hun måtte ta hensyn til alle med en annen kultur og tro. Da er det litt rart at man i det hele tatt inviterer til juleavslutning, sier Vibeke Alm Thoen.

LES OGSÅ: - Helt og holdent rektors ansvar

Jul ble til vinter

Men det stoppet ikke der. Da alle var på plass og lærerne ønsket velkommen ble det sagt klart ifra at det fra nå av ikke lenger kunne kalles en juleavslutning - fra nå av skulle det hete «vintermarkering».

– Dette var litt overraskende, spesielt når vi hadde mottatt en invitasjon til juleavslutning, til og med med bilde av nisse, sier Espen Sæther Alm. Han understreker at selve underholdningen var veldig fin, og at alle barna var imponerende flinke.

Han stiller spørsmålet om skolen nå er i ferd med å bli så politisk korrekt at de i ferd med å sensurere bort de norske juletradisjonene ved skolen.

– Istedenfor julens budskap og julesanger, som man forventer på en juleavslutning, fikk vi høre «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen, sier Alm som understreker at dette på ingen måte er noe negativt utspill mot personer med annen tro.


– Dette er ikke en «de mot oss»-diskusjon. Jeg bare stiller spørsmålet om hvorfor skolen fjerner de gode gamle juletradisjonene, sier Alm.LES OGSÅ: Torgeir Micaelsen (Ap): - Fullstendig vanvittig

LES OGSÅ: - Helt og holdent rektors ansvar

- Må ta hensyn til alle

Tove Fredriksen, rektor ved Øren skole, avviser imidlertid at de er i ferd med å sensurere de norske juletradisjonene bort fra skolens innhold.

– Jeg var ikke der selv, men ifølge en av klassestyrerne var dette en helt ordinær juleavslutning. Lærerne og elevene hadde blitt enige på forhånd at dette ikke skulle være en nissefest, sier rektoren.

Hun viser til at det under selve vintermarkeringen både ble sunget «Tenner våre lykter», spilt blokkfløyte, lest vinterdikt og sunget «Tenke sjæl» som de fra før hadde sunget under FN-dagen.

– Ifølge læreren var dette en tradisjonell juleavslutning hvor man trekker trådene bakover og viser fram litt av det man har lært gjennom høsten, sier Fredriksen.

Hun sier samtidig at skolen naturligvis er nødt til å ta hensyn til alle barna på skolen og deres bakgrunn.

– En juleavslutning skal være for alle, sier rektoren som samtidig sier at skolen ikke på noen måte sensurerer de norske juletradisjonene av den grunn.

LES OGSÅ: - Skadelig for integreringen

Nisseluer

Vil ha fokuset vekk fra nisseluer

Leder Tone Mette Pytte i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) mener det er opp til hver klasse hvordan de velger å ha avslutning før jul. Hun er selv mor til en elev på 5. trinn og synes avslutningen var fin.

– Vintertemaet i markeringen var helt grei, men beskjeden kom veldig tett på selve arrangementet, dermed ble det nok overraskende for noen. Det hadde nok ikke skapt så mye debatt om foreldre hadde vært bedre forberedt på det, sier Pytte.

– Nå synes jeg vi skal fokusere på mer barnas prestasjoner på markeringen, i stedet for nisseluer eller ei, avslutter hun.

LES MER OM NISSELUE SOM TRADISJON HER (wikipedia)