DRAMMEN: I disse dager er det innspurt for kjøp og pakking av julegaver. Julepapiret finnes i svært mange mønstre og farger, men når gavene er pakket opp så har du et lite avfallsproblem. For julepapiret skal nemlig i restavfallet.

– Ja, det stemmer, sier Marianne Holen, kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD).

– Hvorfor?

– Fordi dette er papir av svært dårlig kvalitet. Det består mest av korte fibre og leire. Og jo mer glans og glitter, jo dårligere egnet for retur er det. Som restavfall går det i stedet til energigjenvinning.

 

Saken fortsetter under bildet

 

Dårlig kvalitet

Det er slik med papir at for hver gang det blir gjenbrukt, så blir trefibrene kortere og kortere. Lange fibre gir sterkere papir.

– Det er noen av det dårligste returpapiret som benyttes til gavepapir, sier Holen.

Men, hvis du bruker gråpapir, med ingen eller kun matt farge, så kan papiret gjenvinnes. Holen ser at det er en trend med mer gråpapir som julepapir i butikkene.

 

Avispapir og gråpapir

– Gråpapir med et rødt bånd og noe pynt gir meget fin innpakking. Et annet godt tips er å bruke for eksempel avispapir og pakke inn noen fine gaver. Selv pakket jeg alle mine gaver i fjor i avispapir, sier hun.

– Hva med i år?

– Jeg har ennå ikke begynt å pakke inn, men det blir nok en eller annen type returpapir. Jo gråere jo bedre, ler hun.

Om du synes det er mindre miljøvennlig å benytte julepapir som går i restavfall så minner Holen om at avfallet tross alt går til energigjenvinning.

 

Saken fortsetter under bildet

 

Ikke fyr opp med papiret

RfD minner også om at du kan kjøpe ekstra avfallssekker for å ta hånd om avfallet hvis det blir mye restavfall i julen.

Et annet råd er ikke å bruke papir og gavepapir i ovn eller peis. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Da får de nytt liv som nye produkter.

Ikke fyr med kartong og gavepapir i peisen, dette gir ekstra mye aske, mye lokal forurensning og lite varme.