Festival skal inspirere

Fakkeltoget over bybrua til Bragernes utgjorde startskudet på klimafestivalen i Drammen.

Fakkeltoget over bybrua til Bragernes utgjorde startskudet på klimafestivalen i Drammen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Startskuddet for Klimafestivalen i Drammen fyres av denne uka. Hovedbudskapet er at det nytter.

DEL

DRAMMEN: Klimaengasjerte Elisabeth Tveter Briseid og Martin Lindal, som begge er med i Besteforeldrenes klimaaksjon, har ti travle dager foran seg.

De starter med fakkeltog over Drammenselva onsdag kveld, og inviterer til et innholdsrikt og variert klimaprogram for å store og små i Drammen de neste dagene.

Blant mye annet med CO2-fri oppdagelsestur i byens bakgater på fredag, Barnas miljødag på Union Scene og Klimadag på Fjell på lørdag, klimakafé, kurs og mye kultur, samt et stormøte med Kristin Halvorsen som hovedtaler på Papirbredden onsdag 25. januar.

Halvorsen skal snakke om  «Det gode liv i et nullutslippsamfunn», og Elisabeth Tveter Briseid gleder seg til å hente ny inspirasjon.

– Den positive inngangen hennes om «det gode liv» kan inspirere oss til ikke å gi opp. For vi må tror at vi kan gjøre noe, og at alle kan bidra, sier Briseid.

LES OGSÅ: Slik vil verden se ut dersom all landisen smelter

Drammen for tredje gang

Klimafestivalen arrangeres over hele Norge og er en bred klimamarkering som oppfordrer og inspirerer folk til å støtte opp om tiltak for å sikre et stabilt klima på kloden.

– Klimakrisen løses ikke bare av eksperter og politikere. Folk sitter med nøkkelen, hevder arrangørene, som ønsker å belyse det store klimaengasjementet som fins.

2017-utgaven er den tredje Klimafestivalen som arrangeres i Drammen. Du finner detaljert programoversikt på Klimafestivalens Facebook-side.

LES OGSÅ: Trevirket blir biobrensel

Et flyfritt år

FNs klimapanel slår fast at det haster med å sette fart i klimaomstillingen i alle land.

– Vi vil inspirere og engasjere. Folk må ta valget: Vil de være tilskuere eller deltakere i kampen for klimaet, sier Martin Lindal, som også er leder i Naturvernforbundet i Buskerud.

– Klimautfordringene løses ikke uten demokratisk deltakelse i alle deler av samfunnet. Derfor ønsker vi at nye grupper kommer på banen, sier Klimafestivalens initiativtakere.

Elisabeth Tveter Briseid tror kombinasjonen pisk og gulrot vil ha best effekt for å få til endringer. Selv bidrar hun med et sterkt frivillig engasjement.

– Men helt personlig har jeg også et flyfritt år. Mest for signaleffekten: Utslipp fra fly går til himmels! Vi må få det ned.

LES OGSÅ: Den bortgjemte bæsjebleia i Drammensfjorden

Alle kan bidra

Her er ti punkter som kanskje kan inspirere deg til klimainnsats i det daglige, signert Norsk Klimanettverk:

1.  Å bruke stemmeretten din er det viktigste du kan gjøre for klimaet i 2017. Sjekk Klimavalgalliansen klimabarometer før valget og stem på et parti som tar klimaansvar.

2. Snakk om klima og skryt av dine klimatiltak. Det hjelper! Sjekk ut grønne tips fra for eksempel framtiden.no/gronne-tips.

3. Finn ditt CO2-avtrykk og sjekk ut hvordan du kan kutte mest.

4. Spis mer vegetarisk og lag noe godt av restene. Hvert kilo kjøtt krever store landarealer og mye energi. La deg friste på veganmisjonen.no.

NYE VANER: Ta vare på det du har. Kast mindre. Spis mer vegetarisk og lag noe godt av restene.

NYE VANER: Ta vare på det du har. Kast mindre. Spis mer vegetarisk og lag noe godt av restene. Foto:

5.  Ta vare på det du har. Kjøp smartere, kast mindre, reparer og del mer.

6. Finn alternativer til å fly. Unn deg én lang ferie i stedet for flere korte turer. Sjekk tallene på carbonfootprint.com.

7. Det meste som er bra for helsen, er også bra for klimaet. Bruk beina og sykkelen mer!

8. Bruk forbrukermakten din! Sjekk for eksempel klimaprofilen til banken din – eller be om opprinnelsesgaranti fra strømleverandøren.

9. Meld deg inn eller støtt miljøorganisasjoner.

10. Hold deg oppdatert på klima. På Norsk Klimanettverks FB-side deler klimanyheter hver dag.

LES OGSÅ: Her er restene fra jula

Artikkeltags