Inviterer til markering av merkeåret 2019

F.v. Odd Gusrud, Ann Magritt Bekink og Tore Opdal Hansen

F.v. Odd Gusrud, Ann Magritt Bekink og Tore Opdal Hansen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

«Gamle» Drammen er inne i sitt siste år. Det skal markeres, og komiteen som klekker ut planene inviterer hele byen til å bidra. Bybursdagen 19. juni peker seg ut til å bli den store dagen.

DEL

DRAMMEN: Når nyttårsklokkene ringer inn 2020 er Drammen kommune historie. Det vil si, den gjenoppstår som en mye større kommune, sammen med Nedre Eiker og Svelvik.

Hvordan Nye Drammen kommune skal markeres har ikke ordfører Tore Opdal Hansen (H) tenkt på ett sekund. Den ballen sender han og ordførerkollegene i de to andre kommunene til det nye kommunestyret, som velges 9. september.

LES OGSÅ: Vil markere merkeåret 2019

Nøktern markering

Opdal Hansen har imidlertid tenkt mye på at slutten for «gamle» Drammen ikke skal forbigås i stillhet. Han leder en komité bestående av politikere fra ulike partier, som jobber med saken.

Se oversikt over komitémedlemmene nederst

– Når man nedlegger en bedrift er det viktig å markere det. Drammen kommune er jo en bedrift, og vi vil gjøre noe både for ansatte og byens innbyggere, sier ordføreren og understreker at det er snakk om nøktern markering. 

Bybursdagen er 19. juni, og denne dagen peker seg ut som dagen for hovedmarkering. Vanligvis feires ikke dagen på en mer sober måte enn at flaggene vaier fra alle offentlige flaggstenger.

I år skal det bli annerledes. 2019-komiteen, som de kaller seg, jobber med utdanningsdirektøren for å få til et arrangement for barn og unge på Torget.

Gratis is, konkurranser, konsert med lokal artist – programmet er på ingen måte landet, men meningen er at 7000–8000 skoleelever skal sørge for liv og røre i byen denne dagen.

– Et barnevennlig arrangement, slik at de skjønner taktskiftet, sier komitémedlem Odd Gusrud (KrF).

Det er barna som skal arve den nye storkommunen, og derfor er det naturlig at de står i sentrum denne dagen, mener komiteen.

LES OGSÅ: Først i landet med Nærutvalg

Utfordrer næringslivet

Tore Opdal Hansen håper serveringsstedene i byen kaster seg på byfesten 19. juni.

Han vil ikke legge noen føringer på hvordan det kan gjøres, men nevner bursdagsmeny og reduserte priser som mulige måter å bidra på. 2019-komiteen har kontakt med Byen Vår Drammen (BVD) om bybursdagen.

– Hvis noen i byens næringsliv har gode ideer rundt 19. juni, eller ellers i avviklingsåret 2019,  er det bare å sette i gang, sier Tore Opdal Hansen og synes det er hyggelig om komiteen får høre hva bedrifter eventuelt klekker ut for å være med på det som kan ses på som et gravøl for den eksisterende kommunen.

Elvefestivalen og Globusfestivalen er også arrangementer hvor avviklingen av «gamle» Drammen kan bli markert.

LES OGSÅ: Vil sikre kommunedeler uten bom

Byhistorien kan bli fullført

Fullføring av byens historie på digital plattform er også noe 2019-komiteen jobber med. Historien er komplett fram til 2004.

Å få på plass historien fra 2004 fram til i dag vil koste anslagsvis 200.000 kroner. Det er ikke snakk om bok, men i digital form.

– Gjøres det ikke nå, er det fare for at det ikke blir gjort. Den nye kommunen er sikkert ikke så interessert i det, filosoferer ordføreren.

På hvilken måte avviklingen av den gamle kommunen skal markeres for de rundt 4.500 ansatte er ikke bestemt foreløpig.

Det har kommet ulike innspill fra de arbeidstakerorganisasjonene, fra arrangement av noe slag til å legge litt ekstra inn i en julegave.

2019-komiteen jobber videre med å finne ut hvordan det skal gjøres sammen med de tillitsvalgte.

Det eneste som er sikkert er ifølge ordføreren at det ikke blir noen giga-fest for alle ansatte i Drammenshallen eller andre steder.

Disse utgjør 2019-komiteen:

  • Tore Opdal Hansen (H) – leder
  • Jannike Thorsen (H)
  • Ulf Erik Knudsen (Frp)
  • Odd Gusrud (KrF)
  • Lina Strandbråten (AP)
  • Silje Marie Breivik (MDG)
  • Sekretær: Ann Magritt Bekink

Artikkeltags