DRAMMEN: Lenge før tingrettsdommer Lars Edvard Landsverk klubbet i gang den største korrupsjonssaken i Norge målt i antall involverte var den lille rettssalen overfylt.

LES OGSÅ: Alt om korrupsjonssaken

LES OGSÅ: Skylder på hverandre: – Jeg er fly forbannet

Tilhørerbenken er fullsatt, og det er mye pressefolk til stede. De to tiltalte har begge med seg to forsvarere og aktoratet teller fire.

Den kvinnelige byggesaksbehandleren (59) ankom først tinghuset med sine forsvarer Lars Christian Sunde, samt medhjelper advokat Mette-Julie Sundby.

LES OGSÅ: 50 tiltalepunkter mot korrupsjonssiktet byggesaksbehandler

Saken fortsetter under bildet

Avslappet før start

Kvinnen virket avslappet i forkant. Da hennes tidligere kollega, den medtiltalte 46 år gamle byggesaksbehandleren ankom tinghuset, gikk han bort til kvinnen og ga henne en klem.

Han forsvares av advokat Mette Yvonne Larsen, som ankom retten med en tralle full av dokumenter. Med seg har advokat Larsen advokat Inga Laupstad.

Også mannen var tilsynelatende rolig rett før saken startet.

LES OGSÅ: Skyldte mye penger i øst og vest

Saken fortsetter under bildet

 

Erkjenner noen faktiske forhold

Aktor Anne Christine Stoltz Wennersten leste først opp tiltalen, hvor ingen av de to erkjente straffskyld. For kvinnen teller tiltalen 50 punkter, hvorav 30 for grov korrupsjon.

Påtalemyndigheten mener hun har mottatt rundt 1,2 millioner for sine tjenester, og at kollegaen har fått 115.000 kroner av henne for å ha formidlet kunder.

Den mannlige byggesaksbehandleren erkjente de faktiske forhold på noen av punktene i tiltalen som gjelder ham. Det innebærer at han innrømmer å ha fått penger fra sin kollega for å formidle arkitektoppdrag til henne.

Litt før klokka 10.00 begynner aktor sitt innledningsforedrag, hvor hun skal dra retten gjennom hele saken, slik påtalemyndigheten ser den. Det vil ta resten av dagen, og trolig også første del av dag to i retten.

Den mannlige byggesaksbehandleren følger med på det statsadvokaten sier og noterer litt av og til. Noen ganger flakker blikket litt ut i rommet, også bort på tilhørerbenken, hvor det sitter folk han kjenner.

LES OGSÅ: 37 vitner i korrupsjonssaken

Saken fortsetter under bildet

 

– Beklager sterkt

Advokat Lars Christian Sunde sier at det som kjennetegner denne saken er at hans klient tok på seg arkitektoppdrag for rimelige vederlag. I noen tilfeller saksbehandlet hun også.

– Det beklager hun sterkt. Men det er ikke korrupsjon, sier Sunde.

Aktor var litt spent før det braket løs.

– Man er alltid litt spent foran store saker, sier statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten.

Hun har med seg politiadvokat Hans Lyder Haare som medaktor. Bisittere i aktoratet erHåvard Sand og Johnny Haugen.

Omfanget av saken kan illustreres med dokumentutdraget, som aktor bruker i sitt innledningsforedrag. Det teller åtte tjukke permer.

Resten av dagen, og fram til lunsj i morgen, onsdag, går med til aktors innledningsforedrag. Hun går nøye gjennom hvert eneste punkt på tiltalen, og etterhvert har det blitt tynnere på tilhørerbenken.

De to tiltalte skal etter planen forklare seg torsdag, fredag, mandag og tirsdag.

Det er satt av fire uker til saken.